19 Април 2024 г. Петък

Ще удържи ли доларът натискът на китайския юан?

2012-02-12 15:00:24

Статутът на юана ще се изравни с този на долара след 10 години. Това ще се случи, след като Пекин се откаже от занижения курс на юана и либерализира финансовия пазар, пише БГНЕС като обобщава мненията на американски икономисти.

Владимир Путин обича да повтаря, че рублата има далеч по-големи шансове да се превърне в резервна валута за Евразия, отколкото китайският юан.

Но икономистите упорито сватосват юана за мястото на долара.  САЩ поеха отговорността за световните резерви и господството на долара продължава до ден-днешен.

Но кризата от 2008 г. нарисува съвсем други перспективи. Европа със своето евро, на което всички така се надяваха, така и не можа да се възстанови, затова пък очаквано напред излезе Китай. Нещо повече, превръщайки се във втора световна икономика, КНР остава единствената държава първата шестица, чиято национална валута все още не е станала резервна.

Много икономисти са убедени, че в близките 10 години това досадно недоразумение ще се поправи. В своето ново изследване Есвар Прасад и Лей Йе от Корнелския университет твърдят, че за 10 години юанът все пак ще раздели пиедестала заедно с долара, "отслабвайки го, но без да го замени".

Какво има Китай?

Ако се вгледаме в отделните показатели на китайската икономика, то отсъствието на юанът от резервните валути изглежда ужасна несправедливост.

Китай – световен търговски лидер. На него се пада 10% от световното производство и 9% от световната търговия. При това той има стабилно положително салдо на платежния баланс.

Съотношението на държавния дълг на Китай към БВП – най-ниското сред големите икономики.

В Китай вече дълги години има стабилно ниво на ниска инфлация. Какво е необходимо, за да се превърне юанът в нова резервна валута?

Прасад и Йе признават, че в страната съществува достатъчно високо ниво на ограничения на притока и бягството на капитали.

Китай трябва да направи по-открита своята финансова система, отбелязват анализаторите.

Това ще доведе след себе си до отстраняването на други значими препятствия. Сега по степен на финансова откритост (индекс, изчисляван въз основа на ежегодните данни на МВФ) Китай е на нивото на Русия през 2000. На същото това място той се намираше и преди 12 години. А Русия, оттогава отиде далеч напред, което стана особено забележимо след кризата през 2008 г.

Естествено, с "открито" изложена на всички ветрове сметка по текущите операции на Пекин ще му бъде далеч по-трудно да регулира обменния курс на юана, което днес китайците смятат за един от своите основни козове. Обменният курс трябва да стана по-гъвкав, т.е. да зависи само от пазара.

Освен това, трябва да се развива все още "малкия""">1. Отслабване на ограниченията върху международните преводи в юани;

2. Разрешаване на търговските операции с юани;

3. Разрешаване на емитирането на облигации в юани в Хонконг и разрешаването на покупката на такива облигации от чужденци.

Какво може да попречи на юана?

Преобладаващата гледна точка е, че китайската валута ще се изравни на едно ниво с американската, но няма да я замени. САЩ няма да позволят това.

Мнозина упрекват днес САЩ, че те не контролират своя държавен дълг, който може да провокира нова кризисна вълна. По всичко изглежда, че именно Китай ще помогне на САЩ да се справят с този проблем.

Много е вероятно страните да сключат своеобразна сделка, чиято цена е международната стабилност. Китай ще продължи политиката на занижен курс на своята валута, без да премахва ограниченията за изтичане и приток на капитали, а Америка за нейна сметка ще се заеме с решаването на своите проблеми с държавния дълг.

Освен това, даже ако Китай реши да направи своята валута основна в света, с тази мисъл трябва да свикнат и всички, които са свикнали с американските пари.

60% от световните резерви през 2010 г. са били в долари. Въпреки финансовите проблеми на САЩ, за мнозинството инвеститори доларът остава "тихо пристанище" и може би ще е необходимо много време, за да може юанът да придобие същия статут.

Инвеститорите за момента не са съвсем уверени, че оглавяваното от комунисти китайско правителство ще зачита техните права така, както го прави американското.

източник: actualno.com

Последни новини от категория Икономика


Новини
Средно с 2,79% поскъпва токът за битовите абонати докато цената на природния газ и на парното поевтиняват, обявиха от КЕВР.Поскъпването на цената на тока за следващата година за потребителит ...
Новини
Икономическите последствия е пистата, по която ще бягат и ще се състезатават всички политическ партии след кризата с коронавируса. Така проф. Антоанета Христова от Института за изследван ...
Новини
От началото на годината, когато дори не се очакваше да има такава тежка картина в света, започнаха да падат цените на типичните борсови стоки. Това обяви изпълнителният директор на Софийската ст ...
Новини
Сдружението за модерна търговия, в което са най-големите търговски вериги, настоява президентът Румен Радев на наложи вето върху тавана на цените на стоките и услугите. Те разпространиха днес отворе ...
Новини
Да се прекратят промоциите в търговските обекти, защото водят до струпване на много хора. За това настоя Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите в България в сутре ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати