28 Март 2024 г. Четвъртък

Шойбле: Атина сама трябва да реши дали страната да остане в еврозоната

2012-02-12 14:51:39
Гръцките обещания за антикризисни мерки вече не са достатъчни, защото бяха нарушени толкова пъти и страната, превърнала се в "бездънна яма", трябва драматично да промени начина си на живот, заяви германският финансов министър Волфганг Шойбле, цитиран от "Ройтерс".

В интервю за "Велт ам зонтаг" с особено остър тон Шойбле допълва, че Атина сама трябва да реши дали страната да остане в еврозоната като част от опитите да възстанови конкурентоспособността си.

"Обещанията от Гърция вече не са ни достатъчни. С новата антикризисна програма те първо трябва да приложат части от предишната програма и да спестяват", казва финансовият министър и посочва, че мнозинството германци все още искат да помогнат на Гърция.

"Но е важно също да се каже, че това не може да бъде бездънна яма. Затова гърците трябва най-накрая да запечатат ямата. И чак тогава ще сложим нещо в нея. Най-малкото хората започват да разбират, че нищо няма да се получи, докато ямата е без дъно."

Шойбле допълва, че на Гърция ще се помогне "по един или друг начин", но предупреди, че тя сама трябва да си напише домашното за подобряване на конкурентоспособността и намекна, че за да постигне това, може да й се наложи да напусне еврозоната.

"Гърция трябва сама да свърши своята работа, за да е конкурентоспособна - дали ще е заедно с новата спасителна програма или по друг път, по който ние не бихме искали тя да тръгва..."Всичко това е в ръцете на гърците. Но дори в този вариант, който почти никой не предвижда да се случи, те ще продължат да бъдат част от Европа."

Шойбле допълва, че Германия иска да помогне да се избегне всичко това. "Щастливи сме да помагаме, но не бива да създаваме у другите усещане, че те няма какво да свършат. Всяка държава отговаря сама за себе си."

Според финансиста усилията за Гърция са се оказали по-трудни от свързаните с обединението на двете Германии през 1990г.

"Причината е в осъзнаването за необходимостта от промяна, и то драматична промяна, каквото все още трябва да се появи у мнозина в Гърция", допълни човекът, който е смятан за един от архитектите на включването на бившата ГДР в обединена Германия.

По думите му гръцкият случай е по-различен от всички останали държави от еврозоната, изпитващи затруднения. "Гърците са специален случай... Португалското правителство върши достойна работа", каза Шойбле и допълни, че проблемът на Лисабон е как да постигне повече растеж.

"Целта ни е да дадем на Гърция бъдеще, като я направим пригодна и конкурентоспобна да дава шанс на народа си. Но този път ще бъде труден."
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати