26 Април 2024 г. Петък

Бедствено положение в Харманли, Свиленград и Любимец още 7 дни

2012-02-12 14:23:59

Предупреждение за опасно време - жълт код е в сила в 17 области на страната. Бедственото положение в общините Харманли, Любимец и Свиленград остава още седмица. В 12 часа село Бисер се прости с ощедвама загинали при наводнението - Жельо и Кръстина Николови. Телата на съпрузите бяха открити в петък.

Мостът в село Бисер отново е подал в събота и е имало опасност от ново срутване. Рано сутринна в неделя съоръжението вече бе укрепено. Скъсаният мост към село Иваново е ремонтиран частично, за да могат да се придвижват само линейки и аварийни автомобили, предаде кореспондентът на БНР в Хасково Дора Атанасова. Очаква се окончателно ремонтът да завърши в понеделник, когато специалисти ще могат да стигнат до скъсаната стена на язовир Иваново, за да могат на място да констатират причините за аварията, която причини наводнението.

В с. Бисер ще продължи отводняването на сгради, сушене на мокри помещения и разчистване на терена. 

Продължава денонощното наблюдение на язовир Елена, поддържа се постоянна връзка с кризисния щаб и с. Бисер и периодично се сваля нивото на преливника на язовира, посочва БТА. 

От Агенцията по храните доставят храни за пострадалите от наводненията и ще организират събиране на умрели животни. От БЧК организират разпределянето на помощи, облекла, обувки, завивки, легла и оборудване на фургони за нуждаещите. Регионалната здравна инспекция организира издирването на мъртви животни и изследва водата от собствени водоизточници за годност, дезинфекцират се сгради. "Горското стопанство" - Хасково осигурява дърва за огрев за населението. 
 
По заповед на областния управител Ирена Узунова всички кметове на Хасковска област са мобилизирани, за да наблюдават нивото на реките и язовирите. Обстановката в региона остава сложна заради започналия снеговалеж.

В Силистренска област пътищата са проходими при тежки зимни условия и е забранено движението на тирове, съобщи кореспондентът на БНР Маргарита Иванова. Все още не е разчистен пътят до село Краново, община Кайнарджа. Хората там са откъснати от света от 7 февруари. От общината непрекъснато поддържат връзка с кметството в Краново. През седмицата са направени доставки на хляб и лекарства с високопроходими машини през нивите. Обстановката е спокойна, няма бедстващи хора и при необходимост се реагира адекватно на нуждите на населението.

Ледоходът по река Дунав в началото на българския участък се повиши. При Ново село вече е 80%, а при Видин - 70%. Пети ден е затворен граничният пункт ферибоот Видин. Не се движат фериботите от Видин и от Оряхово за румънския град Бекет. Временно заради непочистен път от гръцката страна, е забранено преминаването на тежкотоварни автомобили през пункт Илинден.

Пътната ситуация е тежка в Смолян, Добрич, Пазарджик, Стара Загора, Силистра, Видин и София заради обилните снеговалежи и ниските температури. Заради авария в гр. Сърница е въведен режим на водоподаването.

Движението на тежкотоварни автомобили през ГКПП "Калотина" към Сърбия вече се осъществява нормално, съобщиха от МВР.

Остава забраната за движение на моторни превозни средства с тегло над 10 т в областите Силистра и Хасково.

От понеделник учениците в София ще бъдат на училище. В страната общинските кметове ще преценят дали разпоредената преди дни извънредна ваканция ще бъде удължена.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати