Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Петък
Април 3
Начало arrow България arrow Бедствено положение в Харманли, Свиленград и Любимец още 7 дни

Бедствено положение в Харманли, Свиленград и Любимец още 7 дни

  Print E-mail
2012-02-12 14:23:59
източник: dnes.bg

Предупреждение за опасно време - жълт код е в сила в 17 области на страната. Бедственото положение в общините Харманли, Любимец и Свиленград остава още седмица. В 12 часа село Бисер се прости с ощедвама загинали при наводнението - Жельо и Кръстина Николови. Телата на съпрузите бяха открити в петък.

Мостът в село Бисер отново е подал в събота и е имало опасност от ново срутване. Рано сутринна в неделя съоръжението вече бе укрепено. Скъсаният мост към село Иваново е ремонтиран частично, за да могат да се придвижват само линейки и аварийни автомобили, предаде кореспондентът на БНР в Хасково Дора Атанасова. Очаква се окончателно ремонтът да завърши в понеделник, когато специалисти ще могат да стигнат до скъсаната стена на язовир Иваново, за да могат на място да констатират причините за аварията, която причини наводнението.

В с. Бисер ще продължи отводняването на сгради, сушене на мокри помещения и разчистване на терена. 

Продължава денонощното наблюдение на язовир Елена, поддържа се постоянна връзка с кризисния щаб и с. Бисер и периодично се сваля нивото на преливника на язовира, посочва БТА. 

От Агенцията по храните доставят храни за пострадалите от наводненията и ще организират събиране на умрели животни. От БЧК организират разпределянето на помощи, облекла, обувки, завивки, легла и оборудване на фургони за нуждаещите. Регионалната здравна инспекция организира издирването на мъртви животни и изследва водата от собствени водоизточници за годност, дезинфекцират се сгради. "Горското стопанство" - Хасково осигурява дърва за огрев за населението. 
 
По заповед на областния управител Ирена Узунова всички кметове на Хасковска област са мобилизирани, за да наблюдават нивото на реките и язовирите. Обстановката в региона остава сложна заради започналия снеговалеж.

В Силистренска област пътищата са проходими при тежки зимни условия и е забранено движението на тирове, съобщи кореспондентът на БНР Маргарита Иванова. Все още не е разчистен пътят до село Краново, община Кайнарджа. Хората там са откъснати от света от 7 февруари. От общината непрекъснато поддържат връзка с кметството в Краново. През седмицата са направени доставки на хляб и лекарства с високопроходими машини през нивите. Обстановката е спокойна, няма бедстващи хора и при необходимост се реагира адекватно на нуждите на населението.

Ледоходът по река Дунав в началото на българския участък се повиши. При Ново село вече е 80%, а при Видин - 70%. Пети ден е затворен граничният пункт ферибоот Видин. Не се движат фериботите от Видин и от Оряхово за румънския град Бекет. Временно заради непочистен път от гръцката страна, е забранено преминаването на тежкотоварни автомобили през пункт Илинден.

Пътната ситуация е тежка в Смолян, Добрич, Пазарджик, Стара Загора, Силистра, Видин и София заради обилните снеговалежи и ниските температури. Заради авария в гр. Сърница е въведен режим на водоподаването.

Движението на тежкотоварни автомобили през ГКПП "Калотина" към Сърбия вече се осъществява нормално, съобщиха от МВР.

Остава забраната за движение на моторни превозни средства с тегло над 10 т в областите Силистра и Хасково.

От понеделник учениците в София ще бъдат на училище. В страната общинските кметове ще преценят дали разпоредената преди дни извънредна ваканция ще бъде удължена.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория България
  Новини Не можем да спечелим войната с коронавируса единствено с ограничения, глоби, насаждане на страх, чувство за вина и на неизвестност в населението. Това заяви президентът Румен Радев, който днес ...
  Новини Министерският съвет прие проекта за актуализация на държавния бюджет за 2020-та, който предлага за гласуване на Народното събрание.Най-важните изменения в него, които осигуряват ...
  Новини Облачно и ветровито ще бъде времето днес, с валежи от дъжд в почти цялата страна. Това съобщиха от НИМХ.Снегът се завръща още тази вечер. През нощта срещу сряда ще се образува снежна ...
  Новини Всички са длъжни да носят защитна маска, когато се намират в закрити или на открити обществени места.Такова нареждане даде здравният министър Кирил Ананиев днес. Заповедта е № РД-01-168 от ...
  Новини В Оперативния щаб очакват пик на коронавируса в третата третина на април месец - времето е по време и след Великден."Всичко зависи от мерките и това как народът ги спазва, заяви в студиото ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как ви се отразява липсата на социални контакти?