26 Април 2024 г. Петък

Иран няма да прости на арабските страни, ако подкрепят САЩ

2012-02-12 11:58:49
Иран "не ще прости" на арабските държави от Залива, ако подкрепят "заговорите" на САЩ срещу Техеран. Това заяви председателят на иранския парламент Али Лариджани, цитиран днес от медиите, предаде Франс прес.

"Препоръчваме на някои страни от региона, които подкрепиха (иракския диктатор) Саддам (Хюсейн) и подкрепят днес американските заговори срещу Иран, да променят политиката си", каза Лариджани.

"Иранската нация не ще им дари прошка отново и ако тези заговори срещу Иран се осъществят, това ще има последици за региона", добави Лариджани в "прозрачна алюзия за арабските страни от Залива", както посочва АФП.

Тези държави, по-специално Саудитска Арабия и Кувейт, предоставиха съществена финансова и политическа подкрепа на Ирак, управляван от Саддам Хюсейн, по време на осемгодишната му война срещу Иран (1980-1988 г.), пояснява агенцията.

Председателят на парламента - влиятелна фигура от консервативния лагер, властващ в Иран, отправи предупреждението си в момент, когато санкциите на САЩ и ЕС срещу Техеран са подсилени от януари с ембарго срещу централната банка и покупките на ирански петрол.

Рияд заяви, че е готов да предложи вместо иранския петрол свой, като увеличи добивите. Това разгневи Техеран, който нарече "неприятелско" поведението на саудитците, напомня АФП.

Отношенията между шиитски Иран и сунитските арабски монархии от Залива, трудно развиващи се след ислямската революция през 1979 г., силно се влошиха, откакто Саудитска Арабия предприе през март 2011 г. военна интервенция в Бахрейн, за да подпомогне сунитската династия в малкото кралство да потуши протестите на предимно шиитското население.

Иран яростно разкритикува тази разправа, с което си навлече обвинения в намеса от страна на Съвета за сътрудничество в Залива, обединяващ арабските монархии от региона. През октомври Вашингтон обяви, че е разкрит заговор, приписван на Иран, с цел убийство на саудитския посланик в САЩ. 

Това изостри още повече напрежението между Техеран и Рияд, който отправи към Ислямската република завоалирани обвинения, че подстрекава шиитските демонстрации в Източна Саудитска Арабия, отбелязва БТА.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати