29 Март 2024 г. Петък

Пресата днес

2012-02-12 10:00:59
"935 покосени от инфаркт в студа", информира в. "Монитор". Рекорден брой стентове са поставени за месец. Арктическият студ отключи бум на инфарктите. За по-малко от половин година броят им се е повишил с близо 12%, като най-много са отчетени през януари и основно в най-студените дни. Това показват данните от националния електронен регистър на инвазивните процедури. 

Само за три месеца рязко се е увеличил и броят на пациентите, на които се е наложило по спешност да им бъде поставен стент, който да спира запушването на кръвоносните съдове. През ноември те са били 1581, през декември - 1663, а през януари - 1948 души. 

Специалистите са единодушни, че в последно време инфарктът все по-често покосява и млади хора дори под 30-годишна възраст. 

Основните причини са ниските температури, непознати у нас от години, и продължителният студ, каза завеждащата кардиологичното отделение на Националната кардиологична болница проф. Нина Гочева. 

Като рисков фактор за повишаване на случаите на сърдечно-съдови заболявания през зимата тя посочи и нездравословните навици на българина.

"Ще раждаме без избор на екип", съобщава "Труд". Да отпадне изборът на екип за родилки и деца до 1 г. Тази забрана се обсъжда в парламентарната група на ГЕРБ. Поводът е становището на омбудсмана Константин Пенчев, според когото допълнителната такса е незаконна. Дискусията да плащат ли за избор на екип родилките, дори когато са здравно осигурени, започна още през есента м. г., след като починаха няколко жени. 

Според депутатите от ГЕРБ законите за здравето и здравното осигуряване гарантират, че при платени вноски родилките могат да ползват целия пакет от медицински дейности, покривани от касата, и няма причини за доплащане. Депутати от ГЕРБ припомниха, че в закона за бюджета на здравната каса в последните години се предвижда специално перо за родилната помощ, с което се покриват разходите по всички раждания в България, независимо дали жената е осигурена или не. В Закона на здравето пък пише, че бременните и децата се ползват с особена закрила от държавата.

"Това е поредният аргумент, че тези две групи не следва да плащат таксата "избор на екип", бяха категорични депутатите от ГЕРБ.

"Рухна балонът на "Армията", съобщава "Стандарт". След потопа в Харманлийско се разминахме с нова трагедия и почернени семейства. На стадион "Българска армия" гръмна бомба със закъснител. Балонът, където ежедневно тренират юношите на ЦСКА, се срути до основи. Инцидентът е станал в събота в 4 ч сутринта.

За щастие жертви и пострадали няма. Съоръжението е рухнало под натиска на натрупалия се сняг. Балонът е изграден през далечната 1978 г. Полицията започна разследване по случая. Ден преди инцидента там са тренирали талантите от елитната юношеска група.

Останалите формации на "червените" не са се готвили в последните дни, защото са в дървена ваканция.

"Съмнителните язовири ще бъдат взривявани", съобщава "Преса". Това ще застигне онези язовирните стени, които имат дефекти и не могат да бъдат укрепени, каза зам.-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев. За тези мерки вероятно ще са необходими и промени в някои закони.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Здраве


Новини
90% от болниците никога не са имали готовност да приемат инфекциозно болните с Covid. Това обясни пред Нова телевизия Методи Янков, представител на частните болници.Оказва се, че голя ...
Новини
През изминалото денонощие в страната са регистрирани 4041 нови случая на коронавирусна инфекция, направени са 11 066 теста. Това прави като съотношение над 36.5%.За ...
Новини
От утре 10 юли до второ нареждане се затварят всички барове, дискотеки и пиано барове на закрито, както е са забраняват всички масови празненства с повече от 30 присъстващи.Новата си запов ...
Новини
240 са новите случаи на коронавирус у нас при направени 4 286 PCR теста за последното денонощие. Това показват данните към полунощ на Единния информационен портал.Общият брой на регистриранит ...
Новини
Чрез приложението „Дари Кръв“, доброволците на БОДКще могат по-лесно и ефективно да помагат на хората в нужда от кръвопреливане Като част от усилията да пре ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати