24 Април 2024 г. Сряда

Проблемите са наследени, но и ние имаме вина за село Бисер, признава Бойко Борисов

2012-02-10 20:33:41

Премиерът Бойко Борисов признава пред министрите си, че правителството се е забавило с решението си за контрол над язовирите, но според него като цяло проблемите са наследени.

От правителствената стенограма става ясно, че министър-председателят пресира членовете на кабинета „светкавично“ да изготвят необходимите промени, за да не се допускат трагедии като в село Бисер, където животът си загубиха десет души.

Премиерът нарежда на министрите си "като единен юмрук да се стоварят върху проблема с язовирите".

„Искам да действате светкавично, за да се защитава животът и собствеността на хората. Никакви други интереси не ме интересуват. Така че лично! Ако се запънете някъде – местна власт, кмет, министър, или какъвто и да е проблем, на мига искам да бъда информиран“, отсича Борисов пред министрите.

Вече стана ясно, че Министерският съвет ще предложи промени в Закона за водите, за да се регулира управлението и собствеността на язовирите.

В бъдеще контролът, техническото състояние и безопасността на всички язовири и микроязовири в страната, независимо чия собственост са, ще се осъществява от икономическия министър Трайчо Трайков чрез НЕК и държавно предприятие "Язовири и каскади".

Борисов посочва на заседанието, че „Цветанов, Найденов, Тотю Младенов, всички са там и съм казал да стоят по бедстващите райони докато се свърши работа, защото когато началниците са там и подчинените мръзнат заедно с тях, съответно всички проблеми се решават на мига“.

„Тук бих коментирал думите на Станишев и на Мартин Димитров. Дори нещастието на хората поне мъничко да обедини и партиите и да похвалят усилията, които полагаме, защото и БСП, и СДС, и ДПС, тези 20 години многократно са управлявали страната, а не са взели абсолютно никакви мерки по язовирите. Така че, най-малкото те имат думата да го кажат.

И да използват нещастието на хората за политически дивиденти, и пиар е безскрупулно, бих казал, е нечовешко. Защото те виждат, че ние от онзи ден не сме се отделили от бедстващите хора. И правим всичко възможно с всичките тези мерки това да не се случи повече в бъдеще“, недоволства премиерът за критиките на опозицията.

Той подчертава, че огромна отговорност се делегира на икономическия министър Трайчо Трайков и всички му имат пълно доверие и го подкрепят.

„Няма да се притесняваш, не го правим, за да прехвърлим отговорност върху теб или на директора на „Язовири и каскади”, а точно обратното – считам, че при максимални усилия от ваша страна можем да предотвратим действително тежки наводнения и процеси впоследствие“, окуражава Борисов министъра.

„Да, безкрайно е закъсняла държавата, общините, да не говорим, че още виждате какво казват хората – през 1964 година е бил проблемен този язовир, но на нас ни се случи. И затова точно считам, че дори не е и колегиално колегите от БСП, от ДПС и съответно от СДС в случая да коментират нещо, за което спокойно бихме могли да кажем – защо не сте го направили! Но ние не търсим вина в случая в другите, а се опитваме максимум да го предотвратим това за в бъдеще“, казва още Борисов.

Той изразява готовността си да разговаря с депутатите на ГЕРБ нужните поправки в законодателството да минат максимално бързо.

„Всичко, което е неизправно или застрашаващо, трябва да бъде съборено или ремонтирано и укрепено, ако има нужда от него. Защото ще дойде лятото, ще дойдат 40-градусовите жеги и тогава пък тези водоизточници ще бъдат спасителни за тези населени места. Но всичко, което е опасно или трябва да се ремонтира, или ако няма пари и възможности да се ремонтира, или технически възможности за това и носи заплаха, да бъде източено и съборено“, нарежда Борисов и пресира министрите веднага да бъдат изчистени детайлите.

Той отбелязва, че пет часа ги е държал деня, преди заседанието, за да могат да бъдат изготвени поправките.

„Нямаме дни за губене, ден нямаме за губене. Прогнозите дават две седмици мраз, след това дават рязко затопляне“, казва още Борисов.

Трайчо Трайков пък изразява готовност веднага да започнат проверки и да се събира информация за проблемните язовири.

„Между другото, като правите всичките тези проверки, вижте къде Министерството по бедствия и аварии, за което страда Станишев в момента, са направили диги, къде язовирите са укрепени. Да имаме информация, поне тях да не ходим да ги проверяваме. Най-добронамерено го казвам“, вметва Борисов.

„Няколко дни подред говоря на тази тема и за вината. Казвам – прокурорът нека да намери вината. Похвалих кметовете, похвалих всички, защото не виждам защо да се прави политика, когато проблемите са наследени. Разбира се, ще кажат – ама на третата година вие го правите. Да, абсолютно прави са. Ако ние като партия имахме опита, както бяха примерно БСП… Представете си ние да сме не на 5-6 години партия, а да сме на 50 години партия, ще ги знаем тези проблеми. Затова казвам – и ние сме виновни, че сме се забавили във времето. С това политика не се прави“, заключава премиерът.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати