24 Април 2024 г. Сряда

С 1/5 са намалели германските инвестиции

2010-06-21 13:18:40

България и германската провинция Райнфалд-Пфалцще развиват икономическите отношения. Това стана ясно на съвместната пресконференция на министър-председателя Бойко Борисов и колегата му от провинцията Курт Бек.

Голяма част от това, което са обсъдили двамата остана в тайна от медиите, заради проблем с превода от немски език -преводач се появи едва по средата на пресконференцията.

С 1/5 са намалели германските инвестиции у нас. Основната причина затова е световната икономическа криза, посочи Курт Бек. В Германия се оценяват усилията на България за осигуряване на среда за инвеститорите, допълни той.

Министър-председателят на германската провинция Райнфалд-Пфалц подчерта доброто сътрудничество между двете страни в областта на правосъдието.

Важното е в страната ви да има правна сигурност, категоричен е той. Това е нещото, което ще привлече инвеститорите към България. Продължава сътрудничеството между България и Германия в сферата на занаятите, винарството. В момента в провинция Райнфалд-Пфалц се обучават български специалисти в пътното строителство.

Предизвикателствата пред европейската политика са затова, за да бъдат разрешавани, изтъкна Курт Бек. Двамата с Борисов са на мнение, че вътрешните граници на ЕС трябва да се намалят, за да общуват повече хората, за да се придвижват европейските граждани свободно, да се стимулира сътрудничеството между отделните държави-членки.

Българският премиер от своя страна също изрази задоволството си от взаимното сътрудничество. По думите му с Курт Бек обсъдили готовността на страната ни да се присъедини към Шенген. Борисов се надява на германската подкрепа това да се случи през 2011. 
Премиерът посочи, че с Бек са обсъдили и сътрудничеството с провинция Райнфалд-Пфалц в областта на културата и туризма.

На въпроса на News.bg дали двамата са обсъдили и сътрудничеството в областта на енергетиката, къдетоБългария търси инвеститори за енергийните си проекти, Бойко Борисов отговори " В сферата на енергетиката не сме говорили". По-късно днес имам среща с енергийния ви министър и там ще говорим по този въпрос".

Българският премиер коментира още, че е критикувал германски фирми у нас, защото не са спазвали правилата на страната. Искаме да има ред, посочи той. От германските инвеститори той очаква да бъдат коректни към българските си клиенти.

източник: news.bg

Последни новини от категория Бизнес


Новини
68% от българите биха се притеснявали да посещават места, където има много хора срещу 28%, които нямат притеснения за това. 57% биха се притеснявали да отидат на ресторант или ...
Новини
Държавата готви още мерки за подкрепа на икономиката. Това стана ясно коментара пред БиТиВи на министъра на икономиката Емил Караниколов. Първо обаче щяло да се види как вчера оповестените мерки ще ...
Новини
Не би следвало да има криза със стоките от първа необходимост. Това заяви пред Нова телевизия Добрин Иванов, изпълнителен директор на АИКБ. Според него месното производство представлява 20-30% ...
Новини
Дългогодишен опит – гаранция за качество   Белдо Кънстракшънс ЕООД Варна е специализирана компания в хидроизолационни продукти и системи.   Хидроизолация от мазе до покрив &nbs ...
Новини
От днес би трябвало всички шофьори да получават подробни касови бележки на бензиностанциите. Те ще съдържат информация за косвените данъци, платени от търговеца, за продажната стойност и за стойност ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати