27 Април 2024 г. Събота

Коалиция за България и ДПС искат разследване на Цветанов

2012-02-10 16:27:50

Коалиция за България и ДПС събират подписи за създаване на на временна анкетна комисия за разследване на системния политически натиск от министър Цветан Цветанов над съдебната власт.

До този момент са събрани над 60 подписа на народни представители при необходими 48 за внасяне на искането.

„Тъй като споделяме извода, че основният виновник за лошия доклад на ЕК, който получихме съвсем наскоро, е Цветан Цветанов, смятаме, че има основание парламентът да създаде такава анкетна комисия“, мотивира искането депутатът от ДПС Христо Бисеров.

Предмет на дейност на комисията ще бъдат и случаите на "неспазване на презумцията за невиновност, наименуване на полицейски операции с имена на съдии, груби нападки срещу отделни представители на съдебната власт, включително неверни коментари на мотиви и присъди", уточни червеният депутат Михаил Миков.

Той отбеляза, че в мотивите за искането е отчетено разграничението, което министър-председателят направи от действията в тази посока на министър Цветанов.

След като излезе междинният доклад от Брюксел, премиерът заяви, че не може вътрешният министър да каже, че има мафия в съдебната власт и „ние да чакаме в доклада да пише, че съдебната власт ни е наред“.

За други виновници Борисов посочи и опозицията, която обикаляла в Брюксел и компрометирала страната.

От всички парламентарни групи освен ГЕРБ са заявили подкрепа за създаването на такава анкетна комисия. Събрани са подписи от Коалиция за България, ДПС, "Атака" и от независими депутати, а съпредседателят на Синята коалиция Иван Костов е дал предложения за редакция в мотивите.

 

МВР шефът Цветан Цветанов влезе в остър конфликт с председателя на Съюза на съдиите Мирослава Тодорова.
Цветанов заяви, че у него се пораждат съмнения, че Тодорова обслужва интересите на организираната престъпност. Като причина за подозренията си МВР шефът посочи забавянето на делото за наркотрафик срещу сочения за емблематичен подземен бос Васил Маникатов.

Председателят на съюза на съдиите от своя страна обвини Цветанов, че уронва престижа на правосъдието и заведе дело за клевета срещи него.

Съдиите скочиха и срещу операцията Р.А.Л.И.Ц.А., при която беше задържан Валентин Янев-Вальо Бореца в момент на получаване на подкуп.

Според МВР името на операцията е абревиатура от думите - рекет, алчност, лицемерие, изнудване, цинизъм и анархия. То обаче удивително съвпада с името на една от съдийките - Ралица Манолова, която е определила мярката за неотклонение, с която Вальо Бореца е пуснат под домашен арест по дело за убийство. Цветанов беше категоричен, че който се разпознава, си е негов проблем.

Още преди излизането на доклада на ЕК Борисов заяви, че конфликтът на вътрешния министър със съдебната власт е контрапродуктивен.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати