20 Април 2024 г. Събота

САЩ засилват натискът върху България

2012-02-10 16:02:33

Премиерът Бойко Борисов се срещна днес със специалния пратеник на държавния секретар на САЩ по енергийните въпроси за Евразия Ричард Морнингстар, съобщиха от правителствения пресцентър. 

След посещението на държавния секретар на САЩ Хилари Клинтън той пристигна у нас със задачата да убеди българските институции как могат да се комбинират нови енергийни проекти и опазване на околната среда относно добива и проучването на шистов газ. 

Пред него обаче Борисов отново защити тезата, че приоритет на правителството е съхраняването на природата.

„Оставянето на българската природа в състояние, в което следващите поколения ще могат да я ползват, е на първо място, а след това са финансово-икономическите ползи”, заяви премиерът по време на срещата. 

От своя страна Ричард Морнингстар се ангажира САЩ да предоставят на страната ни най-новите изследвания, подробности по технологията и опита при експлоатацията на находищата на газ от шисти.

 

Относно изграждането на АЕЦ „Белене“ Бойко Борисов заяви, че в момента кабинетът изчаква консултантът HSBC да завърши своя доклад относно целесъобразността на проекта. 

„До настоящия момент този проект струва на българските данъкоплатци 1,39 млрд. лв.“, допълни премиерът.

Специалният пратеник на държавния секретар на САЩ по енергийните въпроси за Евразия заяви, че подкрепя усилията на страната ни за постигане на енергийна сигурност и енергийна ефективност. 

„Подкрепяме реализацията на всеки проект, който ще осигури диверсификация на доставките на Балканите“, допълни Ричард Морнингстар.

Енергийната сигурност на България, енергийната ефективност, диверсификация на доставките и изграждане на междусистемните газови връзки със съседни държави бяха сред темите, обсъдени по време на срещата.

Премиерът Борисов информира Морнингстар, че преговорите и съвместните действия с Турция, Гърция и Румъния за изграждане на интерконекторните връзки между страните са в напреднала фаза и очаква строителството им да започне до края на настоящата година.

Вчера Ричард Морнингстар раговаря и с президент Росен Плевнелиев. 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати