29 Март 2024 г. Петък

София с нощна "синя зона", предлага Радослав Тошев

2012-02-10 15:59:20

Да има и нощна синя зона само пред заведения в центъра на София, ще предложи председателят на транспортната комисия на Столичния общински съвет Радослав Тошев.

По думите му синята зона ще може да се обособи на десет места в центъра, сред които пл. "Народно събрание", бул. "Ген. М. Д.  Скобелев", ул. "Г. С. Раковски" и ул. "Ген. Гурко".

Паркирането не трябва да се ограничава само в два или четири часа, но цената трябва да е два лева на час, смята Тошев.

Като аргумент той посочи, че и в момента заведения в центъра на София си позволяват да събират незаконно такси за паркиране от общинските площи, каквито са улиците в града. Работното време на този тип зона за паркиране трябва да е от 22.00 до 4.00 ч., посочи още общинският съветник.

Преди ден стана ясно, че най-вероятно от лятото „синя зона“ в София ще има и в събота. Таксата за идеалния център ще се събира от 8 до 14 часа в почивния ден. Промените все още се обсъждат столичните общинари, все още не е ясно и какви ще са цените.

Общинските съветници от транспортната комисия на съвета днес се запознаха с предложения от консултанта "Мот Макдоналд"  генерален план за организацията на движението в София.

Според него от 17 на 30% са се увеличили пътуванията с автомобили в последните години, а 20% е увеличението на продължителността на пътуване с автомобили и 10% - с обществен транспорт.

Само 1% от пътуващите в София ползват велосипед за придвижването си, а 11% вървят главно пеш. Според консултанта трябва да се въведат нови условия за обособяването на бус-ленти по булевардите.

Като пример те дадоха условията за това в Лондон, където по пътните платна трябва да минават минимум 15 автобуса на час, да са най-малко с размер десет метра в едната посока, както и превозваните пътници да са  между 1200 и 1600 души.

Сред предлаганите нови булеварди за бус ленти са "България", "Евлоги и Христо Георгиеви", "Ген. М. Д. Скобелев" и "Цар Освободител", посочва БТА. 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория София


Новини
Третият лъч на метрото се очаква да тръгне на 26 август, разкри столичният кмет Йорданка Фандъкова пред журналисти, след като инспектира столичната 51 детска градина "Щурче".В м ...
Новини
От МВР не отчитат засилено движение по пропускателните пунктове в неделния ден, който е първия ден на Възкресение Христово, информира БНР. Мнозина столичани напуснаха София преди празни ...
Новини
172 снегорина са на терен в София, съобщава БНР.Те обработват улици и булеварди, по които се движи градският транспорт, както и основни улици в кварталите, стръмни участъци и общински пътища.За ...
Новини
За три дни заразените с коронавирус в света са скочили до над 300 000. У нас за миналото денонощие има общо 29 нови случая. Това обяви шефът на оперативния щаб генерал Венцислав Мутафчийски.171 стана ...
Новини
Специализирана акция се провежда в столичния квартал "Факултета". Тя е започнала около 19.30 часа, съобщи "Нова телевизия".Операцията е насочена срещу разпространен ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати