28 Март 2024 г. Четвъртък

Около 2000 язовира без надзор в България

2012-02-10 06:45:07

Язовирите без надзор в България са около 2000, каза на пресконференция Георги Георгиев от Българската асоциация по мелиорации.

Вчера министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков съобщи, че в страната има около 3000 язовира, които ще се инспектират всяка година. Ще бъде направена пълна ревизия на състоянието им и пълна проверка на документите за поддръжката им.  

„Най-страшното предстои, ако се повишат рязко температурите и падне още сняг, водата няма да може да се поеме от уплътнените от студа почви и от канализационните мрежи, прогнозира проф. Христо Етрополски от асоциацията.

Според специалистите опасностите се крият не само в скъсването на язовирни стени, но и в лошото състояние на дигите по Дунав, където се очаква голяма вълна от Европа и топенето на ледохода, както и в рисковите отводнителни системи в градовете. 

Неработещите дренажни системи на хвостохранилищата са по страшни от проблема с язовирите, каза Етрополски. По думите му потенциално опасни са и реките, които ще потекат около обектите на бившия уранодобив. 

Експертите смятат, че е необходимо още днес да започне преглед на малките язовири, речните корита, състоянието на дигите и канализационните мрежи и да се вземат мерки за възстановяването и почистването им. 

Снегът, който сега се е натрупал в Рило-Родопския масив, е възможно в края на февруари или в началото на март при някое по-сериозно нахлуване на топли въздушни маси, да се стопи и да предизвика наводнение, подобно на това в долната част на река Марица и в Харманли. 

Това прогнозира по-рано днес пред БТА доц. Добри Димитров, заместник-директор на Националния институт по метеорология и хидрология при БАН. 

Според него при снеготопенето съществува опасност за наводнения в районите на Хасково, Харманли, Гълъбово, Свиленград, Кърджали или в по-ниските части на южните и югоизточните части на страната.  

Добри Димитров напомни, че в този период на година ”доста често” топлото време не настъпва постепенно, а рязко - чрез частични затопляния, предизвикани от атмосферни циклони. Дали снегът ще се стопи бързо зависи не само от температурата на въздуха, но и дали затоплянето е съпроводено от дъжд или топъл вятър. 

Попитан дали има опасност реките, които преминават през София, да предизвикат наводнения, ако са 
по-пълноводни, той заяви, че има такава опасност за реките Лесновска, Банкенска и Владайска.

„Ако има по-сериозно затопляне в столицата и ако задуха фьон, и стопи набързо снега, районът на Сточна гара веднага ще се наводни, както и някои по-ниски части, смята хидрологът.  

От Българската асоциация по мелиорации съветват малките язовири да бъдат картотекирани и паспортизиране, а управлението им да се централизира. 

Като най-удачно според хидроинженерите е управлението на всички язовири, независимо от големината им, да се съсредоточи в държавна агенция, която да носи отговорността.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати