20 Април 2024 г. Събота

Росен Плевнелиев обсъди с Ричард Морнингстар енергийната ни независимост

2012-02-10 06:41:09

Президентът Росен Плевнелиев се срещна със специалния пратеник на държавния секретар на САЩ по въпросите на евразийската енергетика Ричард Морнингстар, който е на посещение в България.

Основното послание от срещата е необходимостта от енергийна независимост в България, начините, по които тя може да бъде постигната и политическата воля за нейното реализиране, каза след срещата външнополитическият секретар на президента Тихомир Стойчев.

По думите му посещението на Ричард Морнингстар е поредно свидетелство за характера на двустранните ни отношения със САЩ и за важността на енергийния сектор. 

От своя страна Ричард Морнингстар посочи, че основният акцент в разговорите е бил необходимостта за България да има пълна прозрачност и диверсификация в енергийния сектор. Той допълни, че енергийната диверсификация включва също ядрената енергетика, газовите доставки, развитие в областта на възобновяемите енергийни източници и други алтернативни източници на енергия.

 

Тихомир Стойчев изтъкна още, че българската политика в областта на енергетиката се основана на няколко основни принципа - енергийна сигурност, енергийна ефективност, либерализация, прозрачност и енергийна диверсификация. По думите му тези принципи се подкрепят и от американските ни партньори.

Ричард Морнингстар, който пристигна на визита у нас дни след посещението на държавния секретар на САЩ Хилари Клинтън, каза, че визитата й е била осезаемо доказателство и символ за това от каква значимост са отношенията между двете страни и от какво значение е България за САЩ.

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков също се срещна с Ричард Морнингстар. Двамата са обсъдили енергийната сигурност, диверсификацията на доставките и развитието на южния газов коридор.

Те са разговаряли и за потенциала на шистовия газ като възможна алтернатива за разнообразяване на източниците на синьо гориво за страната ни. "Получихме разбиране и ясна подкрепа от страна на Съединените щати за позицията на българското правителство, което ясно декларира, че на първо място е чистотата на природата и сигурността на гражданите. Ще следим внимателно развитието на технологиите", е подчертал Трайков. 

Ричард Морнингстар се ангажира САЩ да предоставят на България най-новите изследвания, подробности по технологията и опита при експлоатацията на находищата на газ от шисти. 

По отношение на ядрената енергетика е бил потвърден интересът на американски компании да участват в проекти, свързани с настоящите и изграждането на нови ядрени мощности у нас.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати