20 Април 2024 г. Събота

Информационната система за ражданията се свързва с ЕСГРАОН

2012-02-10 06:15:49

Здравното министерство възнамерява да разшири функциите на Информационната система за ражданията. Идеята е тя да се свърже със електронната система на ЕСГРАОН.

По този начин срокът за получаване на ЕГН за новородените деца ще се скъси със 7-8 дни, обясни министърът на здравеопазването Стефан Константинов.

Министерството създаде Информационната система на ражданията през миналата година.

В нея всички болници с АГ-отделения отчитат до три дни всяко едно от родените бебета в тях.

При свързването на информационната система с тази на ЕСГРАОН ще се избегне забавянето на информацията за новородените при сегашното писмено предаване на данните от лечебните заведения към него. Така ще се скъси и срокът за получаване на ЕГН от родителите им.

Общо 5381 раждания е имало през януари тази година. Броят на новородените е 5452, около 36% от тях са дошли набял свят чрез секцио, а 9,2% са били недоносени, показват данните от регистъра на ражданията.

Благодарение на това могат да се планират нуждите от ваксини в страната например, каза д-р Константинов.

Освен Информационната система за ражданията през миналата година беше създаден и електронен регистър на инвазивната кардиология.

Също така беше разработен и одобрен за финансиране с европейски средства проектът БАЗИС за създаването на единна информационна система в здравеопазването.

В момента е обявена тръжна процедура за реализирането на този проект и се очаква той да бъде финализиран през 2013 г.

Благодарение на него всеки пациент ще разполага с достъп до медицинското си досие онлайн, ще се създадат още електронен болничен лист и електронни рецепти.

Успоредно с това продължава работата по изграждането на регистри на НЕЛК и ТЕЛК, на центровете по кръвопреливане, както и на създаването на електронна система за скрийнинг на рак на маточната шийка, на дебелото черво и на гърдата.

Здравното ведомство предвижда през тази година да започне въвеждането на телемедицина в линейките. За тази цел те ще бъдат снабдени с електрокардиографи, които предават чрез GSM мрежите информация директно до центровете по инвазивна кардиология.

Това ще ускори процеса по транспортиране на пациентите до най-близкото лечебно заведение, където може да им се окаже адекватна медицинска помощ.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Здраве


Новини
90% от болниците никога не са имали готовност да приемат инфекциозно болните с Covid. Това обясни пред Нова телевизия Методи Янков, представител на частните болници.Оказва се, че голя ...
Новини
През изминалото денонощие в страната са регистрирани 4041 нови случая на коронавирусна инфекция, направени са 11 066 теста. Това прави като съотношение над 36.5%.За ...
Новини
От утре 10 юли до второ нареждане се затварят всички барове, дискотеки и пиано барове на закрито, както е са забраняват всички масови празненства с повече от 30 присъстващи.Новата си запов ...
Новини
240 са новите случаи на коронавирус у нас при направени 4 286 PCR теста за последното денонощие. Това показват данните към полунощ на Единния информационен портал.Общият брой на регистриранит ...
Новини
Чрез приложението „Дари Кръв“, доброволците на БОДКще могат по-лесно и ефективно да помагат на хората в нужда от кръвопреливане Като част от усилията да пре ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати