23 Април 2024 г. Вторник

Опасност от епидемия от хепатит и тиф в наводнените райони

2012-02-10 06:13:31

Последствията от наводненията и позицията на финансовия министър Симеон Дянков за намаляване на лихвите по кредитите са основните теми в българския печат за 10 февруари.

Вестник "Труд” цитира проф. Мира Кожухарова, национален консултант по епидемиология, която предупреждава, че замърсяването на питейната и кладенчовата вода от наводненията в Южна България може да стане причина за разпространяване на инфекциозни заболявания като дизентерия, хепатит А, салмонелоза и дори на коремен тиф.

"Викат ни на преглед с имейл" е друг акцент от страниците на вестника. От средата на годината НЗОК ще ни подсеща за всички прегледи и имунизации чрез имейл. Това предвижда надграждането на електронното пациентско досие, което институцията поддържа. Тъй като в момента достъпът до е-досие става само с електронен подпис, касата предвижда по-лесно и бързо влизане - чрез секретен код.

А до декември тази година всички линейки ще разполагат с електрокардиографи и чрез джиесем ще предават данните на пациента с инфаркт.

"Труд” обръща сериозно внимание и на намерението на финансовия министър Симеон Дянков за сваляне на лихвите по кредитите.

Подуправителят на БНБ Румен Симеонов обаче изрази съмнение, че предприетите от Дянков действия ще смъкнат лихвите, но по думите му поне ще ги направи по-прозрачни.Банкери пък определиха идеите като смехотворни. Проектът за промени вече е готов и до края на седмицата ще бъде публикуван за обсъждане.

"Зелената енергия е много скъпа за бедна страна като България. Възобновяемите източници и търговията с квоти ще оскъпят тока с над 20%”, заяви бившият изпълнителен директор на АЕЦ "Козлодуй" Йордан Констадинов пред "Класа”.

По мое мнение, ако до половин година управляващите не вземат решение какво да правят с проекта "Белене", е възможно и руснаците да се откажат от него. Когато говорим за инвестиции във възобновяеми източници на енергия, трябва да се помисли и за самата елмрежа. Тя не може да продължава да работи във вида си,
в който съществува в момента", смята експертът.

"ГЕРБ си гласува бюджета на София, не чу опозицията", пише "Дума".

От БСП определиха финансовия документ като тюрлюгювеч и отказаха да го подкрепят. Три часа бурни дебати и взаимни обвинения предшестваха приемането на сборния бюджет на София за 2012 г. в СОС.

Социалистите поискаха приходната и разходната част да бъдат увеличени с 82 млн. лв., които да отидат за нови детски градини, здравеопазване, социални дейности, култура и др.

"Бюджетът ви не е реалистичен, а консервативен и не отговаря на оптимизма на финансовия министър Симеон Дянков", коментира Жельо Бойчев от БСП.

"Новинар"Заместници на Фандъкова прибирали тлъсти суми". Скандалните факти изнесе ексшефът на НСС ген. Атанас Атанасов, като става дума за зам.-кметовете на София Мария Бояджийска и Ирина Савина, който по думите на Анатаносв са получили хиляди от странична стопанска дейност.

"Властта трудно ще обори критиките на Брюксел до юли", пише "Сега". Два дни след като Еврокомисията обяви в доклад острите си критики към правосъдието и вътрешните работи, продължават споровете дали документът е положителен или не е най-лошият, откакто Брюксел наблюдава България по тази тема. 
"24 часа"Мотаенето у нас изнерви Брюксел". 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати