29 Март 2024 г. Петък

Тотю Младенов със специална стратегия срещу бедността

2012-02-10 06:09:11

Специална стратегия за намаляване на бедността и насърчаване на социалното включване до 2020 г. подготвят от Министерството на труда и социалната политика. Освен това ще има и актуализация на Националната програма за реформи 2011-2015 г., която да обхване периода до 2020 г., съобщиха експерти в социалното министерство пред БТА.

От МТСП уточняват, че делът на лицата в риск от бедност или социално изключване в страната е 41.6 на сто от населението.

От министерството на Тотю Младенов взеха отношение относно последните данни от Европейското изследване на доходите и условията на живот на Евростат, според които в Европа най-голяма част от населението е застрашено от бедност в България (42 процента) и в Румъния (41 на сто).

Цитираните от Евростат данни се отнасят за комбинирания индикатор, който включва лицата, живеещи в риск от бедност, материални лишения и домакинства с нисък интензитет на заетост.

Изследването сочи още, че всеки пети българин, или 20.7 на сто живеят под прага на бедността. Според данните 35 на сто от българите живеят в материални лишения.

От социалното министерство отбелязват, че използването на структурните фондове на ЕС, както в настоящия, така и в бъдещия програмен период, са особено важен инструмент, който ще спомогне за намаляване на бедността и социалното изключване в България.

Целите пред страната ни са да не допуснем бедността да нараства, да не допуснем загуба на работни места, загуба на доходи, влошаване на ситуацията за най-уязвимите групи, тъй като в условия на криза те са най-засегнатите, коментират експертите.

Тъй като бедността не е само социален проблем, политиките и мерките за постигане на тези цели обхващат всички ключови области като - пазар на труда, доходи, образование и квалификация, деинституционализация, жилища, достъпна среда, доходи, здравеопазване, интеграция на уязвимите етнически групи, достъп до услуги и др.

Всички мерки за намаляване на бедността обаче са в зависимост от икономическото развитие.

Ето защо именно икономическият растеж и създаването на работни места са ключовите фактори за намаляване на бедността, заявяват от МТСП. 

От министерството припомнят, че от 1 септември 2011 г. минималната работна заплата е увеличена от 240 на 270 лв., а от 1 май 2012 г. е заложено ново увеличение на минималната работна заплата на 290 лева.

От 1септември 2011 г. размерът на добавката, на която имат право пенсионерите, чиито съпрузи са починали (т.нар. вдовишка добавка) се увеличи от 20 на 26,5 на сто, което е важна стъпка за повишаване доходите на пенсионерите.

С тази мярка се увеличиха доходите на почти 600 000 пенсионери, отбелязват в заключение от социалното министерство.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати