Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Вторник
Дек 1
Начало arrow България arrow Тотю Младенов със специална стратегия срещу бедността

Тотю Младенов със специална стратегия срещу бедността

  Print E-mail
2012-02-10 06:09:11
източник: dnes.bg

Специална стратегия за намаляване на бедността и насърчаване на социалното включване до 2020 г. подготвят от Министерството на труда и социалната политика. Освен това ще има и актуализация на Националната програма за реформи 2011-2015 г., която да обхване периода до 2020 г., съобщиха експерти в социалното министерство пред БТА.

От МТСП уточняват, че делът на лицата в риск от бедност или социално изключване в страната е 41.6 на сто от населението.

От министерството на Тотю Младенов взеха отношение относно последните данни от Европейското изследване на доходите и условията на живот на Евростат, според които в Европа най-голяма част от населението е застрашено от бедност в България (42 процента) и в Румъния (41 на сто).

Цитираните от Евростат данни се отнасят за комбинирания индикатор, който включва лицата, живеещи в риск от бедност, материални лишения и домакинства с нисък интензитет на заетост.

Изследването сочи още, че всеки пети българин, или 20.7 на сто живеят под прага на бедността. Според данните 35 на сто от българите живеят в материални лишения.

От социалното министерство отбелязват, че използването на структурните фондове на ЕС, както в настоящия, така и в бъдещия програмен период, са особено важен инструмент, който ще спомогне за намаляване на бедността и социалното изключване в България.

Целите пред страната ни са да не допуснем бедността да нараства, да не допуснем загуба на работни места, загуба на доходи, влошаване на ситуацията за най-уязвимите групи, тъй като в условия на криза те са най-засегнатите, коментират експертите.

Тъй като бедността не е само социален проблем, политиките и мерките за постигане на тези цели обхващат всички ключови области като - пазар на труда, доходи, образование и квалификация, деинституционализация, жилища, достъпна среда, доходи, здравеопазване, интеграция на уязвимите етнически групи, достъп до услуги и др.

Всички мерки за намаляване на бедността обаче са в зависимост от икономическото развитие.

Ето защо именно икономическият растеж и създаването на работни места са ключовите фактори за намаляване на бедността, заявяват от МТСП. 

От министерството припомнят, че от 1 септември 2011 г. минималната работна заплата е увеличена от 240 на 270 лв., а от 1 май 2012 г. е заложено ново увеличение на минималната работна заплата на 290 лева.

От 1септември 2011 г. размерът на добавката, на която имат право пенсионерите, чиито съпрузи са починали (т.нар. вдовишка добавка) се увеличи от 20 на 26,5 на сто, което е важна стъпка за повишаване доходите на пенсионерите.

С тази мярка се увеличиха доходите на почти 600 000 пенсионери, отбелязват в заключение от социалното министерство.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория България
  Новини Днес православната църква чества паметта на мчнци Мина, Виктор и Викентий.Мина е бил войник, убит в Египет за Христовата вяра при император Диоклетиан (284-305 г.). Той е много известен великомъченик ...
  Новини Българската православна църква почита днес паметта на Свети архангел Михаил. Църковният празник е наричан от народа Архангеловден.Според православната църква Свети Архангел Михаил е един от ...
  Новини На 6 ноември почитаме паметта на Свети Павел, архиепископ Константинополски, на Света Клавдия и на Препдобния Лука Тавроменийски. - - Павел Солунянин, архиепископ Константинополски (Цариградски), ...
  Новини 2 689 нови случая на коронавирус при 11 376 са направените тестове. Като съотношение новоустановените случаи са 23,6% от направените тестове.Активните случаи са 27 230. В ...
  Новини На 22 септември се навършват 112 години от обявяването на Независимостта на България. На този ден, през 1908 г. в църквата "Св. Четиридесет мъченици" във Велико Търново, с манифест, ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как ви се отразява липсата на социални контакти?