19 Април 2024 г. Петък

Дянков предлага мерки против високите лихви по кредитите

2012-02-09 10:24:35

Финансовият министър Симеон Дянков обяви, че скоро ще бъдат представени мерки, чрез които да се преследва понижаване на лихвите по кредитите.

Усилията на финансовото министерство са насочени в три основни посоки – как се определят лихвите, какви да са таксите при теглене на кредит и как да се регулират малките кредити така, че да не се стига до "лихварство".

Досега всяка банка в България прилага свой метод за определяне на лихвените проценти, без да е ясно как точно е изчислен, докато в Европа тези лихви се определят на базата на публичния индекс EURIBOR плюс определен процент, каза финансовият министър по БНТ.

Новото предложение е у нас лихвите по кредити за граждани и домакинства да се определят на основата на EURIBOR или SOFIBOR.

Според него така и гражданите много по-лесно ще се ориентират за нивото на лихвите при различните банки.

По въпроса с таксите при отпускане на кредити Дянков посочи, че се предвижда те да се поделят между банката и кредитополучателя или изобщо да отпаднат.

Третото направление на предложените реформи е свързано с регулациите при отпускане на малките по размер кредити до 400 лв. Сега тези кредити не подлежат не регулации и в тази сфера има "лихварство", коментира Дянков.

Предвижда се вече всички кредити, "от една стотинка нагоре", да се регулират, каза министърът, още повече, че миналата година те са били около 500 хил. броя.

Относно готвените промени при функционирането на Сребърния фонд, или третият стълб на пенсионната система, Дянков коментира, че средствата от него се предвижда в бъдеще да могат да се инвестират не само в чужбина, но и в български и чужди държавни ценни книжа, а след време - и на фондови борси у нас и в чужбина.

Мотивът е, че така доходността от тях ще бъде много по-висока. Министърът поясни, че сега тези средства могат да се инвестират само в чужбина и стоят по сметки на БНБ при много ниски лихви.

Пари от Сребърния фонд ще се използват за плащане на суми по външния дълг на страната с падеж в началото на 2013 г., посочи Дянков.

Финансовият ни министър е категоричен, че на този етап Гърция не заслужава отпускането на нови помощи.

"Ако зависеше от мен, щях да кажа "не" на новия транш за Гърция", посочи Дянков.

Министърът поясни, че съседката ни не е свила дефицита си и не е приложила необходимите реформи, както Италия например, а пари се дават, когато има напредък.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати