Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Събота
Април 17
Начало arrow България arrow Дянков предлага мерки против високите лихви по кредитите

Дянков предлага мерки против високите лихви по кредитите

  Print E-mail
2012-02-09 10:24:35
източник: dnes.bg

Финансовият министър Симеон Дянков обяви, че скоро ще бъдат представени мерки, чрез които да се преследва понижаване на лихвите по кредитите.

Усилията на финансовото министерство са насочени в три основни посоки – как се определят лихвите, какви да са таксите при теглене на кредит и как да се регулират малките кредити така, че да не се стига до "лихварство".

Досега всяка банка в България прилага свой метод за определяне на лихвените проценти, без да е ясно как точно е изчислен, докато в Европа тези лихви се определят на базата на публичния индекс EURIBOR плюс определен процент, каза финансовият министър по БНТ.

Новото предложение е у нас лихвите по кредити за граждани и домакинства да се определят на основата на EURIBOR или SOFIBOR.

Според него така и гражданите много по-лесно ще се ориентират за нивото на лихвите при различните банки.

По въпроса с таксите при отпускане на кредити Дянков посочи, че се предвижда те да се поделят между банката и кредитополучателя или изобщо да отпаднат.

Третото направление на предложените реформи е свързано с регулациите при отпускане на малките по размер кредити до 400 лв. Сега тези кредити не подлежат не регулации и в тази сфера има "лихварство", коментира Дянков.

Предвижда се вече всички кредити, "от една стотинка нагоре", да се регулират, каза министърът, още повече, че миналата година те са били около 500 хил. броя.

Относно готвените промени при функционирането на Сребърния фонд, или третият стълб на пенсионната система, Дянков коментира, че средствата от него се предвижда в бъдеще да могат да се инвестират не само в чужбина, но и в български и чужди държавни ценни книжа, а след време - и на фондови борси у нас и в чужбина.

Мотивът е, че така доходността от тях ще бъде много по-висока. Министърът поясни, че сега тези средства могат да се инвестират само в чужбина и стоят по сметки на БНБ при много ниски лихви.

Пари от Сребърния фонд ще се използват за плащане на суми по външния дълг на страната с падеж в началото на 2013 г., посочи Дянков.

Финансовият ни министър е категоричен, че на този етап Гърция не заслужава отпускането на нови помощи.

"Ако зависеше от мен, щях да кажа "не" на новия транш за Гърция", посочи Дянков.

Министърът поясни, че съседката ни не е свила дефицита си и не е приложила необходимите реформи, както Италия например, а пари се дават, когато има напредък.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория България
  Новини За пети пореден път печелим парламентарни избори. Премиерът Бойко Борисов не изневери на стила си от последната година и анализира резултатите от изборите с видеовключване във фейсбук от двора ...
  Новини Днес православната църква чества паметта на мчнци Мина, Виктор и Викентий.Мина е бил войник, убит в Египет за Христовата вяра при император Диоклетиан (284-305 г.). Той е много известен великомъченик ...
  Новини Българската православна църква почита днес паметта на Свети архангел Михаил. Църковният празник е наричан от народа Архангеловден.Според православната църква Свети Архангел Михаил е един от ...
  Новини На 6 ноември почитаме паметта на Свети Павел, архиепископ Константинополски, на Света Клавдия и на Препдобния Лука Тавроменийски. - - Павел Солунянин, архиепископ Константинополски (Цариградски), ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как ви се отразява липсата на социални контакти?