17 Април 2024 г. Сряда

Пресата днес

2012-02-09 06:49:04

Тежката зимна обстановка и днес продължава да е във фокуса на всички ежедневници. "24 часа" отразява подробно цялостната обстановка в страната. На вътрешна страница Николай Милошев, директор на Националния институт по геофизика, геодезия и география към БАН, пояснява, че в момента България се намира в края на сибирския антициклон, притиснат от атлантически антициклон.

"Като последица от срещата на двата фронта паднаха обилните валежи... Студената зима в нашето полукълбо сега си има нормални метеорологични обяснения"
 

"Повечето сценарии очакват леко затопляне, съпроводено с екстремни явления и климатични бедствия. Понеже сме на границата на субтропическия и умерения климат, най-вероятно все повече времето у нас ще прилича на това в Гърция. Още сега се забелязва и размиване на преходните сезони в южните райони на страната."

Наводнените села в Хасковска област се оказаха разделени от помощите, които пристигат от цялата страна, алармира "Сега". Бедстващото село Бисер, концентрирало цялото политическо и медийно внимание в последните три дни, събра тонове продукти, вода, дрехи, одеяла и други стоки от първа необходимост. В същото време пострадалите в Харманли, Свиленград и другаде дори не знаеха към кого да се обърнат за подкрепа.

За психологическите рискове след наводненията говори психологът Десислава Викторова пред "24 часа". "Важно е пострадалите да имат точна информация какво се е случило, какви са щетите, какво точно ще могат да очакват утре да се направи за тях, какви са усилията от страна на спасителните екипи", подчертава Викторова.

По думите й сега трябва да се дават реални обещания, които могат да бъдат изпълнени за кратко време, а не да се говори за неща, които много бихме искали да станат, но ще е трудно. Например нереално е да обещаваме на тези хора утре да влязат в къщите си, казва още експертът.

Цинично е да винят кмета на село Бисер за трагедията, смята Димчо Михалевски, депутат от Коалиция за България. В интервю за "Дума"Само преди месец и половина кметът на общината е алармирал областния управител на Хасково и е посочил, че има проблем с този язовир. Аз задавам един много човешки въпрос - защо областният управител на Хасково не е придвижил този проблем към Междуведомствената комисия по бедствия и аварии или до други органи, за да се помогне на кмета.

Въпросният кмет си е свършил добре работата, въпреки че собствеността не е негова. Все пак няма как той да отиде да оправи язовира, защото нито е негов, нито има средства за ремонт. Дори хора от селото казват, че са били наясно за проблема. Затова сега е изключително цинично и аз самият се отвращавам, като гледам как се вменява вина на кмета. А хората от селото сега чуват гласа само на министрите, които са се стоварили на главите им и правят
личен пиар, вместо да свършат някаква друга работа."

В Бисер отново ще има село, обещава пред "Преса" европейският комисар Кристалина Георгиева. """>Да имаме готовност. Второ, необходими са много повече инвестиции в превантивни мерки, при превантивните мерки 1 лв. превенция пести 7 лева реални щети. И трето, моята препоръка е да се създаде на нивото на премиера хоризонтална координация, която да направи превенцията работа на всички, защото тя не е само задача на гражданска защита", обобщава Георгиева.

Всички потенциално опасни язовири, които са около 900, ще бъдат източени напълно до няколко дни, подчертава "Преса".

След наводнението идват заразите, предупреждава в интервю за "Монитор" Илияна Михайлова, национален консултант по бедствени ситуации. "Топенето на снеговете ще се превърне в нова национална криза. Факт е, че ще е много трудно да се овладее водната стихия, но ако се изработи добър план за действие, няма да се повтори трагедията от село Бисер. Прогнозите на времето трябва да се гледат както на лягане, така и на ставане. Само така може да се опази животът на хората. Материалните ценности могат да бъдат загубени, но поне ще евакуираме хората", съветва Михайлова.

99 нови милионери с пари в банка се появиха в поредната кризисна година, извежда под глава "24 часа". С толкова се е увеличил броят на депозитите над 1 млн. лв. през четвъртото тримесечие на 2011 г. спрямо същия период на предходната година и са 553, показва статистиката на БНБ. Те държат общо 1,316 млрд. лв., което прави средно по около 2,38 млн. лв. във всеки.

Скромен растеж на българската икономика от 1,2 % тази година и силно ускоряване през 2013 г. до 4,5% и 5% през 2013 г., сочат прогнози на консултантска компания Ernst and Young, отбелязва "Класа". Надвисналите облаци над еврозоната ще продължат да намаляват обемите на износа до средата на годината, който е основна движеща сила на възстановяването в България досега.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати