27 Април 2024 г. Събота

ACTA не ограничава свободата в интернет!

2012-02-08 17:44:30

Търговското споразумение за борба с фалшифицирането АСТА не ограничава свободата в интернет и няма да доведе до закриване на интернет сайтове. Това заяви в парламента по време на изслушване от четири парламентарни комисии икономическият министър Трайчо Трайков.

„Потребители в интернет ще продължат да използват информацията както и досега, това е мнението на експертите“, посочи министърът.

Той припомни, че България е подписала споразумението на 26 януари под условие и предстои АСТА да се ратифицира от парламента, дотогава ще се проведе публичен дебат по темата.

„България има възможност да отхвърли споразумението. Надявам се при такъв сценарий да го направи обосновано, за да не навреди на икономическите и външнотърговските отношения на страната”, допълни министърът. 

По думите му АСТА има за цел да защити правата на интелектуалната собственост.  Според него споразумението ще помогне високите изисквания за защита на интелектуалната собственост, които важат в ЕС, да се превърнат в световен стандарт и това ще е от полза и за българската икономика.

Министърът отбеляза, че в момента страните от ЕС губят повече от 8 милиарда евро годишно заради откраднати стоки. „Принципно АСТА трябва да е в интерес и на българските производители”, поясни Трайков.
Няма да бъдат нарушени гражданските права и не би трябвало да се промени ежедневието на потребителите, посочи още министърът.

Министърът на културата Вежди Рашидов заяви, че сме изправени пред деликатен казус - да се защитят авторите да получават възнаграждения за своя труд и в същото време да се защитят правата на потребителите в интернет.

 

Младите хора няма да бъдат преследвани заради това, че споделят в интернет информация, увери Рашидов.

Творците се ползват с уважение и известност, но не така стои въпросът с авторските им права, тези хора трябва да получават средства за труда си. Трябва да гарантираме на своите артисти  правото да преживяват от своя труд, категоричен беше министърът.

Радослав Стоянов, представил се като организатор на протести в страната заради АСТА, заяви, че ако споразумението бъде ратифицирано от парламента, 650 000 души, които всеки ден влизат в сайта "Замунда" и свалят филми, ще бъдат обявени за престъпници.

На 11 февруари има организирани протести в 197 европейски града и в 15 града в България. 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Технологии


Новини
През тази нощ, в 3:00 ч. превъртяхме часовниците с един час напред по лятното часово време.Припомняме, че смяната на астрономическото време с лятно беше въведена с цел икономия на р ...
Новини
През последните няколко мандата сякаш свиканахме управляващите да вземат странни решения "в 12 без 5". Спорни законодателни инициативи, ударни назначения в държавната администрация, ск ...
Новини
Радослав КЪРДЖИЕВ, управител на „ИКОН“ ООД: „Обслужваме хора, които работят с много и различна информация“ След успешно реализиран проект от една от водещите фирм ...
Новини
Facebook работи върху сайт за проследяване на руската пропаганда в мрежата, предаде Дойче веле.Новият портал на компанията ще показва дали дадена публикация е свързана с руск ...
Новини
Защо шесто поколение изтребител на Русия може да победи американските изтребители F-22 или F-35 по време на въздушна битка, пише в коментарен материал списание National Interest.Авторът на с ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати