23 Април 2024 г. Вторник

Задържан е един от участниците от рекордната телефонна измама за 70 бона

2012-02-08 15:30:52

Криминалисти от СДВР задържаха един от извършителите на телефонна измама, при която бяха отмъкнати рекордните 70 хиляди лева от 80-годишна софиянка.

Арестуван е 23-годишен мъж, който играел ролята на „муле“ в престъпната схема.

Дръзката измама стана на 18 януари, когато непознат мъж позвънил на домашния телефон на възрастна жена и съобщил, че синът й е задържан заради пътен инцидент с пешеходец.

След малко й се обадил друг мъж, който се представил за служител на полицията и „за да оправи нещата”, поискал 30 000, без да уточни левове, евро или друга валута.

Жената повярвала, изтеглила от банката 30 000 лева и излъгала, че ще купува вила и затова й трябват толкова много пари. След това ги предала на мъж, който я чакал на пешеходен мост на бул. „Евлоги Георгиев”.

 

След като се прибрала в дома си, жената получила друго обаждане, че парите не стигат и трябва да се дават още по веригата.

След като изтеглила още 20 000 евро, тя се срещнала на уреченото място със същия мъж и му предала сумата.

Докато възрастната жена била навън, синът й се прибрал и измамниците се опитали да излъжат и него, че майка му има здравословен проблем.

След като тя се прибрала, истината лъснала и станало ясно, че става въпрос за телефонна измама.

След подадения в Първо районно управление сигнал, незабавно криминалисти започнали работа по случая.

В хода на разследването бил установен мъжът, който играел ролята на „муле” в престъпната схема – С.Д. на 23 години от София.

При претърсване на жилище в ловешко село били иззети мобилни телефони и SIM-карти, ползвани от престъпната група при извършване на телефонните измами.

На 2 февруари полицаите стигнали до С.Д. При обиск на жилището му на ул. „Железни врата” в столицата били иззети 3000 евро.

Непосредствено след измамата той се сдобил с нов лаптоп и скъпоструващ плазмен телевизор.

Измамникът е задържан за 72 часа и му е повдигнато обвинение. Той е известен на полицията за закана за убийство и кражба.

Издирват се другите участници в престъпната схема.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Крими


Новини
По 5000 евро са предлагани на общински съветници от Созопол, за да гласуват за продажбата на земята край Алепу. Това заяви бившият общински съветник и екс областен управител на ...
Новини
Шефът на Контролния съвет на "Лукойл България" Валентин Златев е призован в прокуратурата като свидетел на 22 юни, съобщи "24 часа".От компанията са заяв ...
Новини
Четирима са задържаните за смъртта на Милен Цветков, коментира пред БНТ журналистът Иво Никодимов.Освен Георги Иванов, синът на депутата от ГЕРБ, в кол ...
Новини
Разследващият журналист Слави Ангелов, главен редактор на в. "168 часа", е бил нападнат и пребит тази вечер пред дома си на столичния булевард "Дон ...
Новини
Прокуратурата ще бди да не се извършват престъпления в условията на извънредно положение. Главният прокурор Иван Гешев увери, че ще се съблюдава дали се спазва карантината, ще с ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати