26 Април 2024 г. Петък

ДПС поиска оставката на вътрешния министър

2012-02-08 15:26:53

ДПС поиска оставката на вътрешния министър Цветан Цветанов заради междинния доклад на Еврокомисията за България, който днес беше представен в Брюксел.

Европейската комисия констатира, че санкциите срещу корупцията на високо ниво в България, измамите с еврофондове и организираната престъпност не са достатъчни.

"Очакваме адекватна реакция от премиера – да смени вицеприемера си, отговарящ за реда и сигурността в страната", заяви заместник-председателят на ДПС Христо Бисеров в парламента.

Според него акцент на днешния доклад е неспоменаването на наличие на политическа воля, което е оценка за липса на такава.

"Европа не я топли трайната политическа воля, без конкретни резултати. Този доклад най-сетне трябва да разтърси самодоволните от ГЕРБ и от усещането за себедостатъчност.

 

Много се хвалехме, че сме оценени една идея по-добре от Румъния, само че днес позициите са разменени - 
Румъния е поощрена, а България е порицана“, заяви Лютви Местан.

Според него порицанието е в "резултат от поведението на определени министри, които вместо да търсят диалога между различните институции за ефективно противодействие на корупцията, правят всичко възможно да подчинят съдебната власт на собствената си воля". 

ДПС настоява за сериозен и обективен прочит на доклада, който да не е строго партиен.

"Правителството не предприема необходимите мерки за сериозен напредък в областта на правосъдието и вътрешните работи и именно това е причината онези окуражаващи сигнали като "има политическа воля" да отсъстват от междинния доклад на Еврокомисията, а не защото е технически".

Това коментира пред журналисти в парламента бившият министър на вътрешните работи и депутат от БСП Михаил Миков.

Той изтъкна, че в доклада се появяват нови теми като политическа корупция, непрозрачно финансиране. А  "широко рекламираните реформи" на Маргарита Попова не били дали особени резултати по отношение на начина на избиране на кандидати в съдебната система.

"Европейските институции изпитват затруднения какви препоръки да дават към България, защото проблемите са системни. Това е едно състояние на затлачване на правозащитната и правораздавателната система", допълни и червеният депутат Янаки Стоилов.

Според левицата постоянният сблъсък и напрежение между изпълнителна и съдебна власт дава сериозно отражение в доклада. Конфликтът се генерирал от министър Цветан Цветанов.

"Липсата на взаимодействие означава лоша оценка. Не може постоянно да има ругатни към съдебната власт и да се очаква взаимодействие", аргументира се Миков.

Янаки Стоилов добави, че се наблюдава все по-голяма концентрация на власт в МВР, "без тя да бъде използвана ефективно, а в някои случаи даже води до злоупотреби".

За Синята коалиция този доклад на Европейската комисия слага знак за равенство между ГЕРБ и тройната коалиция.

Екатерина Михайлова посочи, че този документ влиза в графата на негативните. Според нея много ясно се вижда низходящата градация в докладите, които се отправят на България за времето, в което управлява правителството на ГЕРБ.

"Ако в началото имаше надежда, след това бяха използвани думи като политическа воля, в днешния доклад тези констатации липсват", посочи Михайлова.

Според нея Европейската комисия констатира, че "политическата воля се е изпарила".

Михайлова заяви, че част от констатациите в доклада по отношение на съдебната власт водят до изводи за необходимост от конституционна промяна. 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати