28 Март 2024 г. Четвъртък

Усложнена зимна обстановка в страната

2012-02-08 07:52:03
Обстановката на територията на страната продължава да бъде усложнена. Остава бедствено положението на територията на областите Хасково, Кърджали,  Шумен, община Костинброд и област София, съобщиха от МВР. 

Спряно е движението по пътищата в областите Русе, Разград и Силистра и Шумен. 

В област Шумен се пътува само по автомагистрала "Хемус" от Шумен към Варна и Шумен - Карнобат - Ришки проход.  

ГКПП са отворени за движение, но има забрана за товарни автомобили над 10 тона. По границата с Румъния са отворени само  ГКПП "Видин" и ГКПП "Дуранкулак", затворен е ГКПП "Капитан Андреево"  

Времето ще остане облачно, но снеговалежите от северозапад ще отслабват и спират. 

В Източна България, Горнотракийската низина и Родопите ще продължи да вали сняг през целия ден и ще има снежни виелици и навявания. 

Вятърът от североизток през деня ще отслабва, но в Източна България ще бъде силен, към края на деня умерен. 

Облачно със снеговалежи и силен и бурен североизточен вятър ще бъде времето по Черноморието. Вълнението на морето ще бъде 4-6 бала.

Продължават спасителните и възстановителните работи в област Хасково. Домът за временно настаняване на чужденци в гр. Любимец е без питейна вода. Осигурена е бутилирана минерална вода. 

Дигата на р. Марица при с. Капитан Андреево, община Свиленград, е скъсана, водата се връща обратно към с. Генералово. 

Населението е оповестено за предстояща опасност, засега няма бедстващи хора в селото. Продължават спасителните работи в Свиленград. Без електрозахранване са 11 населени места в областта.

Нормализира се ситуацията в язовирите от каскада “Арда” 76,7%, яз. Студен кладенец – 97,7%, яз. Ивайловград – 118,9%.

Намалели са обемите на „Студен кладенец и язовир „Ивайловград“, като контролирано се изпуска вода през преливниците и чрез ВЕЦ. 

Продължават да преливат 4 язовира - яз. „Боровица“, Камчия, яз. „Ясна поляна“,  яз. „Йовковци“. 

Продължава контролирано да се освобождава обем чрез отваряне на основния изпускател в четирите язовира – „Тракиец”, „Ахелой”,  „Г. Трайков”  и „Йовковци”.

След като нивото на Марица при Свиленград беше опасно високо, вчера до обяд бе регистрирано задържане и към 23 часа бележи спад с 20 см от обедните нива. 

При запазване на тенденцията, очаква се до обед днес да се достигнат нормалните нива за сезона. При Харманли нивото на реката бележи лек спад.
 
Затворени за движение са проходите "Златишки", "Твърдишки", "Върбишки", "Троянски". Автомагистралите са заснежени, пътните настилки са обработени.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати