16 Април 2024 г. Вторник

Русия се опитва да стабилизира положението в Сирия

2012-02-08 07:33:54
Русия се опитва да помири властите и опозицията в Сирия - енергично се опитва да спре започващата гражданска война, с което да спаси приятелския за нея режим, пише руският в. "Комерсант".

През нощта и рано сутринта най-малко 47 цивилни са били убити при бомбардировки на силите на сирийския режим срещу размирния град Хомс, предадоха световните агенции, като цитираха Сирийския център за наблюдение на човешките права.

"Силите за сигурност откриха огън срещу жилищни райони и болници", каза пред ДПА говорителят на местните Координационни комитети. "Първите съобщения от Хомс са за 47 убити и множество ранени, които не могат да стигнат до болниците. Военни са арестували ранени хора в болницата, където били приети за лечение", добави говорителят.

Жители на обсадения град Хомс казват, че са подложени на нападение с цел геноцид от войските на режима, който очевидно остава глух за международното мнение и е решен по всякакъв начин да потуши бунта, посочва британският в. "Гардиън".

По думите на активисти, цитирани от изданието, хуманитарната ситуация в Хомс е ужасяваща. Според тях правителството умишлено се опитва да изтощава чрез глад хората в размирните райони, а армията е разположила по главните пътища снайперисти, които могат да застрелят всеки човек на улицата.

Вчера руският външен министър Сергей Лавров и шефът на Службата за външно разузнаване Михаил Фрадков направиха спешно посещение в Дамаск по поръчение на президента Дмитрий Медведев. Гостите се опитаха да убедят президента Асад да активизира реформите и диалога със сирийската опозиция, припомня „Комерсант“.

Според Лавров, "формулирал основния резултат от преговорите", отправеният от руската делегация "сигнал за по-активно движение по всички направления" е бил чут и Москва е готова да продължи усилията за решаване на сирийската криза при по-активно взаимодействие със Сирия, съседките й и Арабската лига, посочва изданието.

Според Лавров президентът Асад е уверил, че работи за прекратяване на насилието, откъдето и да идва то, и е потвърдил готовността си за диалог с всички политически сили в Сирия. В най-скоро време Башар Асад ще насрочи референдум за нова конституция, информира Лавров.

Според руския министър Сирия е отправила към Москва молба да упражни влияние върху опозиционните групи, които все още не са склонни към диалог с властите. Лавров смята, че възможностите в тази насока далеч не са изчерпани, но в контактите с различни опозиционни групировки трябва да се включат и "онези, които имат по-голямо влияние върху тях, отколкото Русия".

Напълно е възможно Русия да е споделила със сирийското ръководство поверителна информация за тайните спонсори на въоръжените отряди на сирийската опозиция. Според местния в. "Ал Уатан" Лавров и притежателят на разузнавателни данни Фрадков вероятно са обсъдили с Асад необходими мерки с цел противопоставяне на групата от западни и арабски страни и на евентуалните им действия срещу Сирия, се казва в статията.

Според експерти, цитирани от "Независимая газета", въпросът за незабавна оставка на Асад не е бил в дневния ред на руско-сирийските преговори. "Още повече че оттеглянето на Асад няма да спре кръвопролитията и само ще засили хаоса в страната", пише всекидневникът.

Насилието в Сирия се разрасна от събота, когато Русия заедно с Китай наложи вето на резолюция в Съвета за сигурност на ООН, призоваваща Асад да предаде някои правомощия като част от план за решаване на кризата, която все повече заприличва на гражданска война, отбелязва изданието.

След провала на другите усилия за решаване на кризата - първо на Арабската лига, после в Съвета за сигурност, мисията на Лавров, изглежда, остана една от последните възможности в тази насока. Не е ясно обаче доколко Русия има нужната дипломатическа сила, за да повлияе значително на събитията в Сирия. Заради категоричната подкрепа на Москва за правителството на Асад руснаците не могат да спечелят доверието на сирийската опозиция. Не е ясно и дали руските дипломатически усилия биха накарали Асад да направи компромис, като се има предвид твърдата му позиция, че властите се борят с терористични действия, а не с народно въстание, коментира "Ню Йорк таймс".
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати