18 Април 2024 г. Четвъртък

Брюксел порицава България, хвали Румъния

2012-02-08 07:22:12

"ЕК порицава България и хвали Румъния за битката срещу корупцията", съобщава в. "Сега". Заради скандалите между МВР и съда, както и липсата на присъди срещу мафиотски босове, страната ни може да остане единствена в ЕС под унизителния механизъм за наблюдение над правосъдието и вътрешния ред.

"България няма да е доволна от докладите", които ще бъдат представени днес, казват от Брюксел.

Налице е голяма крачка назад, защото за първи път, откакто е на власт правителството на Бойко Борисов, ЕК не забелязва "политическа воля" за борба с организираната престъпност и корупцията на високо равнище.

Лошата оценка на ЕК ще позволи на Холандия да потвърди отказа си да пусне България в Шенгенската зона. Главни виновници за негативния образ на страната ни са МВР и Висшият съдебен съвет (ВСС).

Европейските експерти са смаяни и от словесната война между МВР и ВСС, която води до още по-голяма непрозрачност на съдебната система и не помага за борбата с престъпността.

Общият извод, който се повтаря от доклад в доклад (вече десет), е, че в България "няма убедителни резултати", т.е. осъдителни присъди за мафиотски босове и корумпирани висши политици.

Освен това "във всички случаи, свързани с измама на средства от ЕС, внесени в съда през 2011 г., наказателната отговорност се заменя с административни глоби по искане на прокуратурата".

Сини и червени поотделно разкритикуваха начина, по който властта се справя с бедствията, пише "Труд". Соцлидерът и бивш премиер Сергей Станишев нарече действията на управляващите "пожарни".

Станишев каза, че институциите си "прехвърляли топката на отговорността". Според него случилото се показало, че закриването на Министерството на извънредните ситуации е било управленска грешка и било взето конюнктурно.

"Преминаването на "Бедствия и аварии" към МВР беше стъпка в лоша посока", заяви пък лидерът на СДС Мартин Димитров. Според него Цветан Цветанов очевидно не се справя.

Според СДС пряко отговорни за язовирите трябва да са областните управители.

Просветното министерство обяви ваканция до края на седмицата, предвид сложната и непредвидима метеорологична обстановка, оповестява заповедта на министър Игнатов "24 часа".

Студът пълни болниците с инсулти, констатира "24 часа". Мръзнем ли - кръвното скача, а това е един от механизмите за получаване на исхемичен мозъчен инсулт, подчертава доц. Красимир Генов, началник на клиниката по неврология към ВМА.

В Правителствена болница предстои проверка на всички чернодробни и бъбречни трансплантации - от 2007 до 2010г. Родители на деца, починали след присаждане на черен дроб в тази болница, ще сезират прокуратурата за нарушения, които според тях, са довели до смъртта на малките.

Д-р Димитър Димитров, директор на "Св. Анна", анализира пред "Монитор", че за първи път тази година болниците са без дългове, а клиниките правят чудеса от героизъм, за да лекуват и съпътстващите заболявания.

Това е в резултат на прогнозните тримесечни бюджети, за които Управителният съвет на касата и Българският лекарски съюз дават възможност, при доказана необходимост, да се прехвърлят 10% от средствата от това за следващото тримесечие.

Така вече не се налага пациентите да бъдат връщани. В малките общински болници преструктурирането върви трудно, защото се опитват да лекуват неща, които не могат, и това е остатък от миналото. Да се държат такива болници с претенции, но без покритие, е чисто безхаберие и безотговорност", е убеждението на д-р Димитров.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати