27 Април 2024 г. Събота

Закриването на МИС е грешка, възнегодува Станишев

2012-02-07 20:14:01

Лидерът на БСП Сергей Станишев определи като управленска грешка закриването на министерството на извънредните ситуации и се обяви за създаването на анкетна комисия, която да проучи всички обстоятелства, довели до трагедията в село Бисер.

Според него обаче все пак на първо място трябва да се помогне на бедстващите хора.

Станишев беше категоричен, че правителството не трябва да се опитва да бяга от отговорност.

„В момента наблюдаваме пожарни действия. Не омаловажавам усилията на хората, които работят на терен, но организацията не е достатъчна”, коментира Станишев.

Той изрази възмущението си от опитите да се прехвърля топката между различни институции.

Лидерът на БСП изтъкна, че водеща отговорност по отношение на язовирната сена, която предизвика вълната в община Харманли, е на държавата.

Станишев цитира конкретно предписание от 7 декември 2010 г. от областния управител на Хасково към МО, според което МО трябва незабавно да предприеме мерки за отстраняване на възникналите пробойни  в язовирната стена на яз. Иваново. Писмото на областния управител е на база на сигнал от кмета на община Харманли.

„Абсурдно е да се разсейва отговорността за поддържането на язовирите между пет ведомства”, коментира и червеният депутат Ангел Найденов.

Според него държавата носи отговорност по отношение на системата за превенция и за контрол.

Найденов отбеляза, че независимо от прогнозите за покачване на нивото на водата, независимо от тревожните писма за язовирната стена, очевидно не е осъществен контрол.

Депутатът обърна внимание, че няма никаква реакция в село Бисер до първата вълна, а аларменият сигнал е подаден с оглед на очакване на втора вълна. Според социалистите с голямо закъснение е обявено бедственото положение.

„Закриването на Министерството на извънредните ситуации беше управленска грешка”, категоричен беше Сергей Станишев. Той напомни, че е имало общ консенсус за необходимостта от структура, която да направи България много по-подготвена при такива ситуации.

„Но идеите Министерство на икономиката да поеме управлението на язовирите няма да решат проблемите. Това е само и само да има една шапка, и да се отложат проблемите във времето”, допълни Станишев.

Социалистите са категорични, че са необходими спешни мерки, за да не се повтори трагедията в близките седмици или месеци.

Червените изтъкнаха, че притокът на вода при топенето на снеговете ще бъде неимоверен.

„Това означава още сега да се създаде специална организация, за да не се окажем пак изненадани от природните условия”, настоя Станишев.

Той коментира изказванията на Бойко Борисов за хеликоптерите, че нямали обледенителни системи, а били похарчени толкова много пари от предишното правителство.

Според лидера на БСП това е наивен, нелеп и не много почтен опит да се отвлече вниманието от забавеното действие на държавата в тази ситуация.

Социалистите напомниха, че решението за закупуването е на по-предишното правителство, а ГЕРБ управляват вече две години и половина.

От БСП също заявиха, че ще се включат в дарителските акции в подкрепа на пострадалите.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати