24 Април 2024 г. Сряда

Променят Закона за водите, променят управлението на язовирите

2012-02-07 17:07:40

Все още няма актуална информация за състоянието на малките язовири в страната, признаха на пресконференция министрите на екологията и на регионалното развитие Нона Караджова и Лиляна Павлова.

Министър Караджова се зарече, че ще изиска необходимите документи от общините във възможно най-кратък срок. По думите й до 7-8 дни ще бъде направена експертиза на всички водоеми в България.

Днес стана ясно, че 50% от обемите на язовирите в добро състояние ще бъде освободено, за да се предотврати преливането и късането на стени при предстоящото снеготопене.

Синоптиците от БАН пък ще подават експертна оценка към правителството на всеки три дни за метеорологичната обстановка в страната. Тези мерки се предвиждат, за да се предотврати ново бедствиe като това в село Бисер, при което загинаха 8 души, каза Караджова.

Двете министърки обявиха, че Министерският съвет ще предложи промени в Закона за водите, за да се регулира управлението и собствеността на язовирите.

В бъдеще контролът, техническото състояние и безопасността на всички язовири и микроязовири в страната, независимо чия собственост са, ще се осъществява от икономическия министър Трайчо Трайков чрез НЕК и държавно предприятие "Язовири и каскади".

В измененията е записано, че всички язовири ще станат публично-държавна собственост, изключение ще правят само тези, които са отдадени на концесия или които общините имат средства да поддържат.

 

Икономическото министерство ще носи отговорност за язовирите, които се използват за енергийни цели и водоснабдяване, като оператор за тяхната експлоатация и поддръжка става предприятие "Язовири и каскади".

Язовирите, които се използват за напояване или развъждане на риба, преминават под управлението на земеделското министерство с помощта на Агенция "Напоителни системи".

Всички концесионери на язовири и общини ще бъдат длъжни да спазват предписанията на държавно предприятие "Язовири и каскади", в противен случай те ще носят дори наказателна отговорност.

Ще бъде създаден и единен регистър за състоянието на водоемите. В него ще бъде отразено кой стопанисва обекта и какво е състоянието му в момента.

Накрая Караджова и Павлова обявиха, че щетите от наводнението в село Бисер ще бъдат поети от Фонда за бедствия и аварии. 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати