26 Април 2024 г. Петък

Мартин Димитров: Единен контролен орган да поеме бедствията

2012-02-07 16:01:14
Единен контролен орган, пряко подчинена на премиера Бойко Борисов, да отговаря за бедствия и аварии, предлагат от СДС. 

Предложения за спешни мерки за предотвратяване на нови евентуални трагедии, подобни на случая в с. Бисер, е обсъдило на днешното си заседание ръководството на партията.

Според сините  вицепремиерът Цветан Цветанов не се е справил в кризисната ситуация в област  Хасково. 

СДС смята,че преминаването на "Бедствия и аварии" към МВР е било стъпка в лоша посока. Сините предлагат аварийни екипи да бъдат поставени през следващите две седмици към рисковите язовири, както и да бъде направен спешен анализ. 

„Цветан Цветанов не може да бъде гарант и координатор, не може да поеме тези функции, не може да се справи. Затова тази отговорност трябва да се поеме пряко от министър-председателя, който пряко да отговаря за този двуседмичен анализ и заедно с областните управители да прати аварийни екипи до всяко рисково място“, отсече Мартин Димитров. 

Сините смятат, че бързо трябва да бъдат проверени всички язовири и където е необходимо, да се изпусне вода.
Освен неотложни и бързи мерки в рамките на 14 дни, от СДС смятат, че са необходими и законови промени.

«Да не се окаже, че сега трагедията е една, а утре се случат още няколко такива. Не знаем защо до момента тези мерки не са предприети», заяви лидерът на СДС. 

Димитров допълни, че специално за „Иваново“ е имало предупреждения през миналата година.
„Валежите не спират, а метеорологичните данни показват, че нивото ще се покачва особено при по-високи температури до края на месец февруари“, предупреди лидерът на СДС.

Заместник-председателят на партията Румен Христов припомни за наредба от 2004 г. за поддръжка, следене, стопанисване, в  т. ч. и паспортизация на язовирите, която трето правителство не изпълнява. 

СДС ще предложи законово регламентиране на единен координационен, надведомствен, управляващ орган, който да контролира водите. Това можело да бъде, например, инспекторат към Министерския съвет. 

Той няма да се занимава с управление, а само с контрол, посочи Мартин Димитров. Сега отговорността се размивала между различните институции. Необходимо е да се въведе и два пъти годишно задължителен контрол на водоизточниците. 

От "Раковски" 134 настояват и за преглед на концесиите за язовири, както и да бъдат отделени средства за 
укрепване на стените им, почистване на речни корита. 

От 50 хил. лв. започвали сумите за такива дейности, според информацията, която в СДС имали от сини кметове. 
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати