20 Април 2024 г. Събота

Верижна катастрофа затвори пътя Разград - Шумен

2012-02-07 09:21:00

Премиерът Бойко Борисов обяви, че има още "десетки, може би стотици" язовири и други съоръжения, които на практика са безстопанствени заради спорове между институциите дали те са държавна или общинска собственост.

Той беше категоричен, че след трагедията в село Бисер е твърдо решен управлението на съоръженията да се централизира.

"Орташката кобила и вълците не я ядат". Още десетки, стотици са така и не само при язовирите е така", каза премиерът пред Нова телевизия.

По думите му не става дума само за бездействие, а и за безстопанственост.

Премиерът коментира бедствието в село Бисер, където след спукване на стената на язовир Иваново загинаха осем души. Стана ясно, че жителите са описали проблема с пукнатина в стената още преди две години в писмо до кмета.

"Въпросът беше кога ще стане... И цялата трагедия е, че не можем категорично да кажем, че няма пак да стане""">"За съжаление 4-5 месеца между министерства, общини се водят какви ли не преписки. Оказа се, че има язовири, които не се водят ни никого и ги няма на картата, че има язовири...", каза Борисов пред bTV, визирайки липсата на данни за язовири и напоителни системи в земеделското министерство.

Според него обаче отговорността не трябва да се прехвърля на кметовете.

 

"Селският кмет нито има специалисти, нито има пари да го поддържа. Местните феодали го натискат. Вземат язовира, напълнят го с риба, за да я продадат на Никулден, той, човекът, какво да направи. Държавата в случая пък не може да се меси, защото има разделение на властите и затова това нещо ще го отрегулираме", заяви Борисов.

На въпрос какви мерки ще вземе държавата с оглед очакваното обилно снеготопене след обилния снеговалеж и за възможностите за въвеждане на модерна система за известяване, Борисов отговори.

"Искаме доста неща да се случат в държавата и в инфраструктурата, и едно по едно се случват. За съжаление милиарди излишъци нямаме, за да кажем, че ще вложим един милиард сега, за да оправим язовирите".

Според него огромни бюджетни средства трябва да се излеят в тази посока.

"Защото виждате, тръгваме по ж.п. линиите, на по 50 години влакове. Язовирите в това състояние, пътищата в това състояние, мостовете. И колко пъти, примерно, мостът на Четвърти километър, на бившия булевард "Ленин", сега "Цариградско шосе". Той няма Акт 16. Не дай Боже там да падне и да загинат пак хора всички ще се тюхкаме, но трябват петдесет милиона", каза още Борисов.

По всяка вероятност кабинетът ще обяви утрешния ден за Ден на траур в памет на загиналите при наводненията в Южна България.

Борисов каза, че ще посети пострадалите райони още веднъж заедно с еврокомисаря за международното сътрудничество, хуманитарната помощ и реакцията при кризи Кристалина Георгиева.

Според него трябва много здрава ръка да се източат язовирите.

"Защото сега е буря и наводнения и ни плашат, но лятото ще дойдат 40 градуса и ще бъдат животоспасяващи и за хората там и за животните", посочи премиерът.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати