25 Април 2024 г. Четвъртък

Борисов: "Българите имат хубава поговорка, че орташката кобила и вълците не я ядат"

2012-02-07 07:43:58
Премиерът Бойко Борисов обяви, че има още "десетки, може би стотици" язовири и други съоръжения, които на практика са безстопанствени заради спорове между институциите дали те са държавна или общинска собственост.

Допълни, че когато една собственост се стопанисва от много господари, тя на практика не се стопанисва. "Българите имат хубава поговорка, че орташката кобила и вълците не я ядат. Така че още десетки, стотици са може би подобни собствености и то не само в язовирите, а и между публична, държавна, общинска собственост", каза още премиерът пред "Нова телевизия".

Така той коментира потопа в село Бисер, който взе живота на четирима жители на селото и наводни района. Вчера стана известно, че от години продължава спор между военното министерство и кмета на Харманли за това чия собственост е язовир Иваново. Оказа се още, че от месеци е имало пукнатина в стената на язовира, а жителите на селото са описали притесненията си в писмо до кмета.

Премиерът се оплака още, че вече няколко месеца продължава преброяването на язовирите и микроязовирите в страната. "За съжаление вече 5-6 месеца поне не могат да ги преброят - има такива, които ги няма на картата, а реално съществуват, има и такива, които са само на карта. Броим", коментира Борисов пред Би Ти Ви. Допълни още, че "и в това ще сложим ред"Единственото решение е да се централизира с много ясни правила, дали към агенция, дали към министерство, ще реша до няколко дни".

"Генералният въпрос стои - за тази безстопанственост", обяви премиерът, но пък оневини и централната, и местната власт. От думите му се разбра, че виновни за всичко са арендаторите на язовирите. 

"Но практиката показва - арендаторите държат язовирите пълни максимално заради рибата и не поемат никаква отговорност. Не искам да прехвърлям отговорност към кметовете, щото аз съм бил кмет. Той нито има пари да го стопанисва. А местните феодали го натискат, пълнят язовира с риба, да я продадат за Никулден. Кметът какво да направи. Държавата пък не може да се меси, защото има разделение на властите"Никой не може срещу природата да вземе такива мерки... И ние искаме доста неща да се случат в държавата и в инфраструктурата и едно по едно се случват. Милиарди излишъци нямаме, за да налеем сега с лека ръка".

Борисов обаче подчерта, че бедствията в страната в никакъв случай не могат да се сравняват с наводнението в Цар Калоян преди няколко години, където също се скъса язовирна стена. "Цар Калоян беше друго, там властта не можахте да я намерите няколко дни"Става въпрос за огромни бюджетни средства, които трябва да се излеят и в тази посока".

На въпроса не трябва ли да се източат язовирите при предупреждениято за продължителни валежи и топене на снеговете, още повече, ако институциите спорят кой да ги стопанисва, Борисов отговори, че ако сега водоемите се източат напълно, през лятото това ще предизвика ново бедствие. "Трябва да ви кажа, че действително трябва много здрава ръка, за да се източат язовирите. Сега е буря, наводнение и ни плаши. Лятото ще дойде с 40 градуса пек и язовирите ще са животоспасяващи и за хората там, и за животните".

Премиерът заяви, че и за язовирите и язовирите имат подписи за техническа изправност, но само на хартия.

Пред "Нова телевизия" премиерът напомни още, че България ще поиска финансова помощ от ЕС за справяне с бедствената зимна ситуация. Допълни, че еврокомисар Кристалина Георгиева ще посети на място днес бедствените райони.

С постановление на Министерски съвет ще бъдат подпомогнати жертвите и пострадалите хора.

"Не всичко може да бъде възстановено, но както виждате и в момента се стараем много да сме съпричастни с трагедията и ще се опитаме действително да помогнем, както и при предишни такива наводнения. Най-вероятно утре ще бъде обявен ден на траур в памет на жертвите от бедствието. Но нека да се довършат огледите", посочи Борисов.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати