26 Април 2024 г. Петък

Софийски градски съд и Цветан Цветанов отново в престрелка

2012-02-07 07:38:20
Софийският градски съд (СГС) отново опроверга вътрешния министър Цветан Цветанов, който вчера отново нападна съдия Мирослава Тодорова. В предаването "На четири очи" по "Нова тв" той я обвини, че е забавила дело за изнасилване на две момичета. Днес от съда обявиха, че въпросното дело е било водено по обвинение за грабеж.

В сравнението между казаното от Цветанов и уточненията, разпространени от СГС има сериозни разминавания на факти. В коментарите си в тв предаването министърът цитира писмо от родителите на двете момичета, а от СГС се позовават на съдебни регистри.

По думите на Цветанов след 23 заседания по процеса, Тодорова е изпратила делото във Военна прокуратура, тъй като единият от осмината обвинени се оказал висш полицай.

"Съдия Мирослава Тодорова от 2003 до 2007 гледа делото и тя преценява, че има от 8-членна банда висш служител на МВР, който отдавна е напуснал системата и затова прекратява делото и го праща във Военна прокуратура, където делото било забатачено", обяснява Цветанов. Той съобщи още, че въпросните 8 души през всичките години на свобода са извършвали кражби, грабежи и дори убийство. "Единият от тези осем души, е така нареченият Джинката, който е застрелян през 2005 г.", каза министърът.

"Ако тези лица бяха задържани и имаше бърз съдебен процес, те нямаше да извършат поредицата престъпления...Като родител трябваше да бъде изключително отговорен този човек и да не спи, но да насрочва заседания", коментира още Цветанов.

От Софийския градски съд публикуваха уточнение, че подсъдимите са били седем. През 2003 г. тя е била в отпуск по майчинство и съдия в Софийския районен съд. През същата година делото е било възложено за разглеждане на съдията от СГС Д. Атанасова, уточняват от съда. Мирослава Тодорова поема делото през 2004 г., когато започва работа в Софийски градски съд.

"В съдебното следствие съдът е събрал всички доказателства, поискани от прокуратурата и по искане на защитник на един подсъдимите за първи път е установил съществения факт за компетентната по делото прокуратура, съответно – съд, че този подсъдим към момента на деянието е бил полицай", пише още в съобщението на СГС.

Оттам поясняват, че служебното качество на един от обвиняемите е следвало да бъде установено в досъдебното производство още в самото му начало от Софийска градска прокуратура и от разследващите органи. Според действащия тогава НПК разследването е трябвало да бъде извършено от Военно-окръжна прокуратура.

"Тъй като обаче фактът въобще не е бил изяснен от органите на обвинението, погрешно е бил внесен обвинителен акт в СГС от некомпетентна прокуратура, като на съда не са били представени никакви доказателства за полицейския служебен статут на подсъдим по делото", се казва още в съобщението на СГС.

Съдът е изпратил делото по компетентност на Военно-окръжна прокуратура, която го е приела за разследване без възражения на 9 ноември 2006г.

"Ако СГС не беше прекратил съдебното производство, щеше да бъде "незаконен" съд по смисъла на чл. 6 Европейската конвенция за правата на човека и основните свободи и щеше да постанови присъда, подлежаща на отмяна. Прекратяването на съдебното производство е станало веднага след като на съда е станало известно служебното качество на един от седемте подсъдими, определящо специалната компетентност на военната прокуратура, а впоследствие – на военния съд", обясняват от СГС.

След като нито градската прокуратура, нито Военно-окръжна прокуратура са оспорили преценката на съда, последната е внесла обвинителен акт във Военно-окръжния съд, по който е образувано дело.

"В хода на съдебното следствие съдът не разполага със законна власт да принуждава подсъдимите да дават обяснения, нито да решава кога да става това. Съгласно НПК въпрос на суверенно право на всеки подсъдим е да реши дали ще дава обяснения по повдигнатото му обвинение и евентуално на кой етап от развитие на процеса да направи това", уточняват още от СГС.

Мирослава Тодорова, беше нападната още преди две седмици в серия от изяви в различни медии от министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов. Той я обвини, че покровителства престъпници и върши некомпетентно работата си. Поводът - Тодорова е забавила с три години написването на мотивите към присъдата на Васил Маникатов, който по думите на Цветанов е "емблематична фигура за наркотрафика в страните от Европа".
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати