27 Април 2024 г. Събота

Бенедикт XVI: Заради педофилите да обновим Църквата!

2012-02-07 06:42:23

За "дълбоко обновяване на Църквата" призова папа Бенедикт XVI в послание до участниците в симпозиум в Рим, организиран от Римокатолическата църква по темата за педофилията, съобщи Франс прес.

Най-важно за християнската общност трябва да е утешаването на жертвите и то трябва да върви заедно с дълбоко обновление на Църквата на всички нива, заяви папата при откриването на срещата.

"Светият отец подкрепя и насърчава всички усилия, целящи да се отговори на постоянното предизвикателство за осигуряване на уязвимите деца и възрастни благотворна среда за техния човешки идуховен разцвет", отбеляза в посланието вторият човек във Ватикана - държавният секретар, кардинал Тарчизио Бертоне.

"Католическото духовенство трябва да съобщава в полицията за свещеници педофили", заяви на конференцията префектът на Конгрегацията по въпросите на вероучението кардинал Уилям Джоузеф Левада, цитиран от Ройтерс.

Църквата е длъжна да сътрудничи на изискванията на гражданското право при съобщаването за такива престъпления на съответните органи, каза Левада.

Асоциация на жертвите обаче разкритикува конференцията, заявявайки, че тя е само една фасада, и настоя Ватиканът да предаде документацията за сексуалните посегателства на Международния наказателен съд в Хага.

"След години на обещания, срещи и празни извинения Ватиканът не може да направи най-простото, евтино и полезно за децата нещо - да направи обществено достояние десетилетия критите досиета за духовници, вършили сексуални посегателства, и за хората, които са допуснали това да се случва", заяви Жоел Кастеикс от организацията "Мрежа на оцелелите след посегателства от страна на свещеници" (SNAP).

В четиридневния симпозиум в Рим под надслов "Към изцеление и обновление" участват около 200 души, сред които епископи, водачи на религиозни ордени, жертви на посегателства и психолози.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати