19 Април 2024 г. Петък

Наводнението в село Бисер – престъпна небрежност на институциите

2012-02-07 06:36:29

Във фокуса на всекидневниците днес е тежката обстановка в Южна България. Престъпната небрежност на институциите у нас взе нови жертви, коментира под глава "Сега". 9 души загубиха живота си във водите на поредния прелял язовир - "Иваново". Водата помете цели села в Хасковско, животът на стотици бе застрашен. Цяла Южна България се оказа под вода от преливащи реки и язовири.

Тъй като бедствието се повтаря всяка година, то не бе изненада за институциите. Никой обаче не пое вина - нито за конкретния случай, нито за бездействието при натрупването на проблемите през годините. След установяването на точния брой на жертвите България за пореден път ще бъде в национален траур.

"Труд" и "24 часа" информират на първа страница, че жертвите на триметровото цунами в са не 9, а 11.

Външно министерство уведоми гръцките и турските власти за високите води на язовир "Ивайловград". Южните ни съседки са предупредени и за високата вълна по р. Марица.

В интервю за "Стандарт"Състоянието на нивото на водите в малките язовири не е под наш контрол. Това, което можем да направим, е да даваме предупреждения кога се очакват валежи, снеготопене и извънредни климатични ситуации.

Заради ниските температури софиянци ще платят до 21% по-висока сметка за януарско парно в сравнение с декември 2011 г., допълва "Монитор". В друга статия вестникът алармира още, че българските железници не отопляват вагоните на влаковете.

България няма причини да се отказва от шистовия газ, казва в интервю за "24 часа" експертът по международна сигурност Алекс Алексиев.

"В Америка в момента има 35 000 шистови кладенеца, всяка година се прибавят още 4-5 хиляди и досега не е имало екопроблем. Ако наистина беше вярно това, което говорят тук - да чакаме земетресения, отравяне, не знам какво си, то Америка досега щеше да изчезне. А изгодата от шистовия газ е просто невероятна. В Америка от 2008 г. досега цената на електричеството е намаляла два пъти", аргументира се Алексиев.

Според експерта протестите у не са само екологични. "Истинските причини са руските интереси, които са много силни в нашата държава и те се налагат по един или друг начин. Ако човек си зададе въпроса чия ще е ползата от мораториума, е ясно, че това са "Газпром" и руската енергийна мафия.

Интересно е, че в България никой не споменава, че през ноември самият Путин започна да описва големите вреди от изследването за шистов газ", посочва Алексиев.

Българинът ще усети излизане от кризата едва в началото на 2013 г., информира "Труд" на икономическата си страница. Това става ясно от последния доклад за състоянието на икономиката на Центъра за икономическо развитие.

Според анализаторите на организацията в края на 2012 г. икономиката на страната ще достигне върховите си нива от преди кризата, които бяха отчетени в последното тримесечие на 2008 г.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати