Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Неделя
Дек 15
Начало arrow България arrow Потвърдиха за 5 жертви на наводненията в област Хасково

Потвърдиха за 5 жертви на наводненията в област Хасково

  Print E-mail
2012-02-06 14:27:32
източник: dnes.bg

5 човешки живота отнеха наводненията в област Хасково, съобщиха официално от МВР. По непотвърдена информация обаче загиналите са повече. 

Трима мъже на възраст между 60 и 90 години загинаха тази сутрин в харманлийското село Бисер. 

По всяка вероятност по време на приливната вълна те са спели и не са успели да се качат на втория етаж на домовете си, съобщи кметицата на село Бисер Златка Вълкова.

73-годишен мъж от харманлийското село Лешниково пък получи удар. Мъжът не могъл да понесе гледката на давещите се животни в двора му.

 В 11.40 часа е постъпила информация за двама жители на с. Иваново, които са тръгнали към Харманли и се издирват. В 11.58 часа след скъсване на мост на главния път в дерето е открит лек автомобил. 

Синът на издирваните е потвърдил, че  автомобилът е на родителите му. В 12.42 часа от община Харманли е постъпила информация, че в колата е открита починала жена. В момента сили на МВР продължават да издирват мъжа.

По непотвърдена информация на моста към Маджарово са намерили смъртта си други двама души, които са се преобърнали с джип. Засега липсват подробности за инцидента.

Екипи на областните управления "Пожарна безопасност и защита на населението" от Хасково, Пловдив, Стара Загора и Бургас работят за овладяването на кризисната ситуация, след като тази сутрин към 7 часа се скъса стената на микроязовир Иваново. В област Хасково е обявено бедствено положение.

Провежда се спасителна операция, в която са се включили и вертолети от състава на Българската армия, съобщават от МВР.

Има опасност от скъсване стена на язовир Орешец, който е собственост на община Харманли. Към мястото са насочени екипи от Напоителни системи и пожарната. Започва контролирано изпускане на язовира.

БЧК оказва помощ на евакуирани над 50 човека от село Бисер, които са настанени в помещения на болницата и старчески дом. Предоставени са одеяла, топли напитки и закуски.

Всички пострадали от наводнението в с. Бисер ще бъдат подпомогнати с еднократна помощ в максималния
размер по закон от 325 лв., отпусната от дирекция "Социално подпомагане" - Харманли. 

Тя ще бъда част от мерките за преодоляване на щетите от бедствието, сполетяло жителите на селото, съобщиха от социалното министерство. 

Междувременно язовир "Ивайловград" е прелял. В зоната на бедствието са концентрирани 6 БТР и 5 ЗИЛ 131 от състава на Дирекция "Специализирани полицейски сили", водолазни екипи, 16 спасителни екипи с 60 човека и 16 товарни автомобила, полицейски сили за въвеждане на допълнителна организация на движението и охрана на обществения ред. От състава на Българската армия са включени 4 мостопоставача и 2 вертолета, както и два спасителни модула.

Междувременно водата откъсна от сушата хасковските села Брягово, Родопи и Динево съобщи заместник-кметът на Хасково Златимир Желев. Под вода е и мостът в село Любеново.

Хеликоптер е помогнал на баща и син, които са бедствали в автомобил край село Родопи.

Международният път за Турция също е под вода, допълват от МВР. От Хасково за Харманли се пропускат само товарни автомобили. 

Леките коли се пренасочват през Димитровград. Участъкът между село Капитан Андреево и граничния контролно-пропускателен пункт също е залят. 

Затова леките автомобили, пътуващи по това направление, се пренасочват към ГКПП – Лесово. От Главна дирекция "Охранителна полиция" съобщават, че трафикът ще бъде насочен по маршрут Хасково - Димитровград - Стара Загора - Нова Загора - Сливен - Ямбол- Елхово – Лесово.

Със заповед на кмета Георги Манолов е обявено бедствено положение в община Свиленград. 

В резултат на тежката метеорологична обстановка, обилните валежи и преливащи язовири по течението на река Марица, нивото на реката се е повишило с над 3 метра. В сутрешните часове водата е започнала да прелива по крайбрежните улици "Граничар" и "Крайречна" и в кв. Гебран. 

В общината действа кризисен щаб и са предприети мерки за справяне със ситуацията в града и заплашените села Генералово и Капитан Андреево. 

Евакуирани са децата от ОДЗ "Зорница", осигурени са автобуси за преместването им в ЦДГ "Слънце". Начално училище "Христо Попмарков" е определено за център за настаняване на бедстващи хора.

Бедствено положение е обявено още в област Кърджали, общините Харманли и Любимец. 
  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория България
  Новини На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ...
  Новини На 30 ноември почитаме паметта на свети апостол Андрей Първозвани. Андрей е ученик на Христос, един от Дванадесетте апостоли, брат на апостол Петър.Разпънат е на кръст в гръцкия град Петра. ...
  Новини На пленум на ВСС Иван Гешев беше повторно избран за главен прокурор с гласа 20 "за" и 4 "против".Заседанието имаше две точки. Едната бе обсъждане на указа на президента, а ...
  Новини "Преди малко, на 83 годишна възраст във Военна болница почина професор Юлиан Вучков", написа във "Фейсбук" Мартин Карбовски."Бог да те прости, професоре, за мен беше ...
  Новини В 10 ч. и 50 мин. е есенното равноденствие и започва астрономическата есен. Преди обяд над по-голямата част от страната ще е предимно слънчево, но от запад облачността ще се увеличава и ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  За кого ще гласувате на евроизборите?