Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Вторник
Август 20
Начало arrow България arrow Потвърдиха за 5 жертви на наводненията в област Хасково

Потвърдиха за 5 жертви на наводненията в област Хасково

  Print E-mail
2012-02-06 14:27:32
източник: dnes.bg

5 човешки живота отнеха наводненията в област Хасково, съобщиха официално от МВР. По непотвърдена информация обаче загиналите са повече. 

Трима мъже на възраст между 60 и 90 години загинаха тази сутрин в харманлийското село Бисер. 

По всяка вероятност по време на приливната вълна те са спели и не са успели да се качат на втория етаж на домовете си, съобщи кметицата на село Бисер Златка Вълкова.

73-годишен мъж от харманлийското село Лешниково пък получи удар. Мъжът не могъл да понесе гледката на давещите се животни в двора му.

 В 11.40 часа е постъпила информация за двама жители на с. Иваново, които са тръгнали към Харманли и се издирват. В 11.58 часа след скъсване на мост на главния път в дерето е открит лек автомобил. 

Синът на издирваните е потвърдил, че  автомобилът е на родителите му. В 12.42 часа от община Харманли е постъпила информация, че в колата е открита починала жена. В момента сили на МВР продължават да издирват мъжа.

По непотвърдена информация на моста към Маджарово са намерили смъртта си други двама души, които са се преобърнали с джип. Засега липсват подробности за инцидента.

Екипи на областните управления "Пожарна безопасност и защита на населението" от Хасково, Пловдив, Стара Загора и Бургас работят за овладяването на кризисната ситуация, след като тази сутрин към 7 часа се скъса стената на микроязовир Иваново. В област Хасково е обявено бедствено положение.

Провежда се спасителна операция, в която са се включили и вертолети от състава на Българската армия, съобщават от МВР.

Има опасност от скъсване стена на язовир Орешец, който е собственост на община Харманли. Към мястото са насочени екипи от Напоителни системи и пожарната. Започва контролирано изпускане на язовира.

БЧК оказва помощ на евакуирани над 50 човека от село Бисер, които са настанени в помещения на болницата и старчески дом. Предоставени са одеяла, топли напитки и закуски.

Всички пострадали от наводнението в с. Бисер ще бъдат подпомогнати с еднократна помощ в максималния
размер по закон от 325 лв., отпусната от дирекция "Социално подпомагане" - Харманли. 

Тя ще бъда част от мерките за преодоляване на щетите от бедствието, сполетяло жителите на селото, съобщиха от социалното министерство. 

Междувременно язовир "Ивайловград" е прелял. В зоната на бедствието са концентрирани 6 БТР и 5 ЗИЛ 131 от състава на Дирекция "Специализирани полицейски сили", водолазни екипи, 16 спасителни екипи с 60 човека и 16 товарни автомобила, полицейски сили за въвеждане на допълнителна организация на движението и охрана на обществения ред. От състава на Българската армия са включени 4 мостопоставача и 2 вертолета, както и два спасителни модула.

Междувременно водата откъсна от сушата хасковските села Брягово, Родопи и Динево съобщи заместник-кметът на Хасково Златимир Желев. Под вода е и мостът в село Любеново.

Хеликоптер е помогнал на баща и син, които са бедствали в автомобил край село Родопи.

Международният път за Турция също е под вода, допълват от МВР. От Хасково за Харманли се пропускат само товарни автомобили. 

Леките коли се пренасочват през Димитровград. Участъкът между село Капитан Андреево и граничния контролно-пропускателен пункт също е залят. 

Затова леките автомобили, пътуващи по това направление, се пренасочват към ГКПП – Лесово. От Главна дирекция "Охранителна полиция" съобщават, че трафикът ще бъде насочен по маршрут Хасково - Димитровград - Стара Загора - Нова Загора - Сливен - Ямбол- Елхово – Лесово.

Със заповед на кмета Георги Манолов е обявено бедствено положение в община Свиленград. 

В резултат на тежката метеорологична обстановка, обилните валежи и преливащи язовири по течението на река Марица, нивото на реката се е повишило с над 3 метра. В сутрешните часове водата е започнала да прелива по крайбрежните улици "Граничар" и "Крайречна" и в кв. Гебран. 

В общината действа кризисен щаб и са предприети мерки за справяне със ситуацията в града и заплашените села Генералово и Капитан Андреево. 

Евакуирани са децата от ОДЗ "Зорница", осигурени са автобуси за преместването им в ЦДГ "Слънце". Начално училище "Христо Попмарков" е определено за център за настаняване на бедстващи хора.

Бедствено положение е обявено още в област Кърджали, общините Харманли и Любимец. 
  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория България
  Новини 22% от българите биха гласували за ГЕРБ, ако парламентарните избори бяха днес. Това показва проучване на социологическа агенция "Барометър".БСП остава втора политическа сила, като ...
  Новини  Когато Италия се пречупва под напора на фашистите през Втората световна война, изниква един огромен въпрос. Кое е това нещо в Италия, което трябва да се унищожи, за да се сломи духа на хората, ...
  Новини "Точно нашето поколение седеше и гледаше как се налива бетон по плажа, как престъпниците облякоха костюми, купиха си медии и сега дават интервюта в тях. При цялата ...
  Новини България празнува 24 май - Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост.Светският празник за Св. Св. Кирил и Методий, който се развива като специфично българско явление, ...
  Новини Общо 591 села в страната са без население или  в тях са останали да живеят до 9 души. Това означава, че малко над 10% от селата ще изчезнат съвсем скоро, защото са обезлюдени. - - В края на ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  За кого ще гласувате на евроизборите?