9 Май 2024 г. Четвъртък

Иран: Ще атакуваме всеки, който даде територия за удар срещу нас

2012-02-05 19:46:21
Иран ще атакува всяка държава, чиято територия се използва от "враговете" на ислямската република за предприемане на военен удар срещу нея.

Това заяви в неделя зам. командващият елитната Републиканска гвардия на Иран, цитиран от агенция "Фарс".

"Всяка точка, използвана от врага за враждебни операции срещу Иран, ще бъде обект на ответна агресия от нашите въоръжени сили", казва Хосеин Салами, цитиран от агенция "Ройтерс".

В необичайно остра реч в петък иранският духовен водач аятолах Али Хаменей заяви, че "отсега нататък ние ще подкрепим и помогнем на всяка държава, всяка групировка, бореща се по света срещу ционисткия режим, и не ни е страх да го обявим".

"Ционисткият режим е истински раков тумор за този регион, трябва да бъде изрязан и категорично ще бъде изрязан", добави Хаменей в реч след молитва в Техеранския университет и малко след изстрелването на малък ирански спътник.

Световните агенции отбелязаха, че няма нищо ново в реториката на аятолаха, но че посланието му рязко се различава от изказването на президента Махмуд Ахмединеджад, който неотдавна каза, че Техеран е готов на разговори със Запада.

Съветник на Хаменей, цитиран от "Ройтерс"Представете си САЩ като съсед, който се оплаква и без основание се меси във всичко. Защо да правите компромиси с такъв човек? И защо да правим компромиси със САЩ? Те трябва да ни оставят на мира", каза Мохамед Казем Анбарлоуеи, главен редактор на държавния вестник "Ресалат".

В четвъртък на форум при закрити врати, подробности от който започнаха да излизат по-късно, ръководителят на израелското контраразузнаване "Шин Бет" е заявил, че чрез Революционната  гвардия Иран се опитва всячески да удари израелски цели в чужбина.

"За една година предотвратихме три сериозни атаки - срещу консулството ни в Истанбул, в Баку и преди две седмици в Тайланд", заявил Йорам Коен. По думите му през последните 18 месеца Техеран се е дистанцирал от групировката "Хамас" и е инвестирал усилено в "Ислямски джихад", защото ръководството на "Хамас" е започнало да се колебае относно политическата линия.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати