Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Четвъртък
Юни 4
Начало arrow Политика arrow Младежкото ДПС скочи срещу политиката към младите

Младежкото ДПС скочи срещу политиката към младите

  Print E-mail
2012-02-05 19:35:04
източник: dnes.bg

Националният съвет на Младежкото движение за права и свободи (МДПС) предлага на парламентарната група на движението следващия секторен вот на недоверие да бъде "несправянето на правителството със сектора "младежка политика".

Решението на днешното заседание на Националния съвет на младежите от ДПС бе оповестено на пресконференция след форума.

Основната дискутирана тема е била кризата в младежкия сектор и по-специално - безработицата сред младежите. По официални данни тя е 22 процента, а по неофициални - между 30 и 35 на сто, което недвусмислено показва несправяне на правителството с този проблем, заяви Илхан Кючюк, член на ръководството на МДПС и заместник-председател на Младежкия национален форум.

От Националния съвет на МДПС одобряват създаването на Закон за младежта, но смятат, че в "този си вид проектозаконът е стерилен".

Младежите от ДПС не одобряват краткия срок, който Министерството на образованието, младежта и науката дава на младежките организации да направят консултации. Според тях няма достатъчно информираност по проектозакона, който е публикуван единствено в сайта на министерството.

Неодобрение буди и конституирането на младежкия консултативен съвет, в който според представители на МДПС не е спазен паритетният принцип, като съветът според тях е доминиран от представители на държавата.

По заложените критерии трябва да присъстват представители на младежки организации с членска маса 900 души, които да имат 30 процента представителност в общините в страната. По преценка на МДПС това са не повече от шест организации, три от които - политически, останалите - неправителствени, тоест едва шест процента от цялото младежко население в страната, което е повече от два милиона.

Анализ на участието на МДПС във властта показва, че от 37 кметове на общини от ДПС осем са в младежка възраст (до 35 години).

От 619 кметове на кметства на движението 196 са в младежка възраст, а от около 720 общински съветници почти 300 са младежи.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Политика
  Новини Перник влиза от криза в криза. Това стана ясно от коментара на кмета на Перник Станислав Владимиров пред БиТиВи.Той посочи, че новият водопровод вече е дал лека авария. Сега той се ...
  Новини "За да спрем да налагаме масова психоза, Гешев трябва да арестува Борисов, а Кошлуков да се опита да бъде почтен. Изразявам силно безпокойство, че близо 20 часа няма заседание на ...
  Новини Министърът на екологията Емил Димитров - Ревизоро и днес си е написал оставката, без да я съгласува с някого, но и без да опъва ластици, както се изрази по аналогия с думите на ...
  Новини 5+1 партии в следващото Народно събрание. Формацията на Слави Трифонов е трета политическа сила. Това показват данните от последното проучване на "Тренд".ГЕРБ продължава да бъде ...
  Новини По инициатива на българската страна Владимир Путин проведе телефонен разговор с президента на Република България Румен Радев, съобщава Кремъл на своя уебсайт.Путин и Радев ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как ви се отразява липсата на социални контакти?