28 Март 2024 г. Четвъртък

Младежкото ДПС скочи срещу политиката към младите

2012-02-05 19:35:04

Националният съвет на Младежкото движение за права и свободи (МДПС) предлага на парламентарната група на движението следващия секторен вот на недоверие да бъде "несправянето на правителството със сектора "младежка политика".

Решението на днешното заседание на Националния съвет на младежите от ДПС бе оповестено на пресконференция след форума.

Основната дискутирана тема е била кризата в младежкия сектор и по-специално - безработицата сред младежите. По официални данни тя е 22 процента, а по неофициални - между 30 и 35 на сто, което недвусмислено показва несправяне на правителството с този проблем, заяви Илхан Кючюк, член на ръководството на МДПС и заместник-председател на Младежкия национален форум.

От Националния съвет на МДПС одобряват създаването на Закон за младежта, но смятат, че в "този си вид проектозаконът е стерилен".

Младежите от ДПС не одобряват краткия срок, който Министерството на образованието, младежта и науката дава на младежките организации да направят консултации. Според тях няма достатъчно информираност по проектозакона, който е публикуван единствено в сайта на министерството.

Неодобрение буди и конституирането на младежкия консултативен съвет, в който според представители на МДПС не е спазен паритетният принцип, като съветът според тях е доминиран от представители на държавата.

По заложените критерии трябва да присъстват представители на младежки организации с членска маса 900 души, които да имат 30 процента представителност в общините в страната. По преценка на МДПС това са не повече от шест организации, три от които - политически, останалите - неправителствени, тоест едва шест процента от цялото младежко население в страната, което е повече от два милиона.

Анализ на участието на МДПС във властта показва, че от 37 кметове на общини от ДПС осем са в младежка възраст (до 35 години).

От 619 кметове на кметства на движението 196 са в младежка възраст, а от около 720 общински съветници почти 300 са младежи.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати