26 Април 2024 г. Петък

Борисов за Хилари Клинтън: Скъп гост!

2012-02-05 15:38:38

Скъп гост! Така премиерът Бойко Борисов посрещна държавния секретар на САЩ Хилари Клинтън, която пристигна на 5-часова визита в нашата страна.

 

Двамата са обсъдили една от най-важните теми за нас – проучването и добивът на шистов газ. След разговорите стана ясно, че мораторумът, приет от българския парламент, остава в сила.

„Природата и екологията са на първо място за България. Докато не убедим обществото, че няма опасност, не можем да вървим напред, същото бих казал за атомната енергия”, заяви на съвместната пресконференция в Министерския съвет премиерът Бойко Борисов.

Това била категоричната позиция на нашия министър-председател Хилари Клинтън при срещата си с нея.
Договорено е най-добрите специалисти да презентират най-добрите технологии пред българите, за да могат и те да ги чуят. Дотогава мораториумът е в сила именно за да се гарантира, че природата на България ще бъде чиста, заяви премиерът.

Той каза, че търсим диверсификация във всяка една област и това вече се случва в производството на електроенергия с производството на ток от ВЕИ.

„Гледаме прагматично на всеки един проект – пази ли природата, околната среда, какво би се случило с всичко това в следващите 15-20 години”, аргументира се още премиерът. 
„Обясних на г-жа Клинтън, че вече сме похарчили на 1.3 млрд. лева, говоря за АЕЦ „Белене”, каза още Борисов.
„Като съюзници в НАТО България и САЩ работят рамо до рамо из целия свят, адресирайки важни въпроси от успешния преход в Афганистан до диверсифициране и опазване на енергийните доставки. Когато демонстрираме безопасността на технологиите и ще бъдем рамо до рамо с българското правителство, което работи за енергия на достъпни цени, която удовлетворява вашите нужди”, заяви от своя страна Хилари Клинтън.

Държавният секретар съобщи още, че следващата седмица ще изпрати свой специален пратеник по въпросите на евразийската енергетика, който да проведе разговори на експертно ниво за това как САЩ може да помогне повече за опазване на околната среща и постигане на енергийните цели на България.

Клинтън отбеляза, че е чест за нея да бъде гост в тази „прекрасна страна”, която постигнала „изключителен прогрес”.

Тя похвали правоохранителния сектор у нас. Нашите съвместни разследвания против наркотиците иззеха над 3 млрд. долара. Правоохранителното ни сътрудничество доведе до арести на хакери, посочи Клинтън.

България предприе няколко стъпки за борба с корупцията, за поддържане на върховенството на закона. Това са изключително важни стъпки, оцени държавният секретар на САЩ.

Опитът на България в прехода от комунизъм към демокрация и упоритите усилия дава изключително ценни уроци – най-ниската безработица, най-ниското данъчно облагане, социално и икономическо развитие, заяви още Хилари Клинтън. Всичко това е прекрасен модел не само за Европа, но и по света, каза тя. Клинтън заяви още, че аплодира и работата на българското правителството за интеграцията на ромското население.

Запитана за ситуацията със Сирия, Хилари Клинтън отбеляза изключителната подкрепа от България на правата на сирийския народ. "Станалото вчера в ООН е изключително неправилно. Тези страни, които отказаха поддръжката на плана на Арабската лига, носят пълна отговорност за подкрепа на бруталния режим в Дамаск", каза Клинтън.

"Изправени пред един безсилен Съвет за сигурност, ние трябва да удвоим усилията си извън ООН с тези съюзници и партньори, които подкрепят правото на сирийския народ за по-добро бъдеще. Трябва да увеличим дипломатическия натиск върху режима на Асад и да убедим обкръжението му за това, че той трябва да се махне от властта. Трябва да има нов старт и опит за сформиране на ново правителство, което би представлявало целия сирийски народ", заяви държавният секретар на САЩ.

Тя отбеляза, че ще се работи в посока на налагане на санкциите за режима в цялата им строгост, прекратяване на доставките на оръжие, осветляване на финансиращите режима страни и за осъществяване на хуманитарна помощ.

Министър-председателят Бойко Борисов отбеляза, че позицията на българското правителството винаги е била против насилието. Каквито и да било въпроси не могат да се решават с проливането на човешка кръв, отбеляза премиерът.

Държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън пристигна с половин час закъснение заради лошото време на с модифициран "Бойнг 757". Тя кацна около 12.30 часа на летище "София", чиято писта се почиства без прекъсване поради силния снеговалеж.

Хилари Клинтън беше посрещната в правителствения сектор на аерогарата от министъра на външните работи Николай Младенов, по чиято покана е визитата й. Сред официалните лица на посрещането бяха посланикът на България в САЩ Елена Поптодорова и посланикътна САЩ у нас Джеймс Уорлик.

Първата среща на американския държавен секретар беше с президента Росен Плевнелиев.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати