25 Април 2024 г. Четвъртък

Първанов: Борисов козирува като маршал Жуков на Парада на победата. Да го дава по-скромно!

2012-02-05 06:40:11
"Борисов се страхува от дебат. Той има медии, с които ще манипулира общественото мнение. До кога - решавате вие". С тези думи Георги Първанов започна днес следобед срещата си с актива на БСП във Варна, обявена като представяне на книгата му "Отчетът на президента". То бе част от визитата му в града за участие в конференцията "15 години по-късно - Къде са лидерите?", посветена на събитията от 4 февруари 1997г. Тогава след провала на Жан Виденов БСП върна мандата си за сформиране на втори кабинет.

Независимо от предварително обявената тема обаче, срещата на вече бившия президент със социалистите в града се превърна в задочен диалог с премиера Борисов. За него Първанов заяви, че е провокиран от съботното участие на министър-председателя в предаването "Панорама"И това го казва човекът, който искаше да забрани БСП и който се справя силово както с опонентите, така и с партньорите си!".

По повод казаното от Борисов за външополитическата му пасивност Първанов каза, че по време на двата му президентски мандата външната политика на България е постигнала най-сериозните си успехи – пълноправно членство в ЕС и НАТО, изградила е най-добрите си отношения с Русия и САЩ в цялата история на контактите ни с тези страни.

Като опровержение на обвиненията, че е бил поставен в международна изолация, Първанов цитира статистика, според която по време на двата си мандата е осъществил над 850 срещи с държавни ръководители в цял свят, като 250 от тях са били в страни от ЕС. "Ще припомня онази снимка, на която президентът Буш държи моят подарък – кучето Балкан в Овалния кабинет на Белия дом", каза още той по повод твърденията, че не е бил канен на посещение в резиденцията на американските президенти.

"Т.нар. "голям енергиен шлем е всъщност най-голямото постижение на България, каза Първанов. Газопроводът "Южен поток" и АЕЦ "Белене" ще ни превърнат в истински енергиен фактор на Балканите. Снощи обаче чух от премиера, че това за него е "най-големият ни проблем".

По повод отношенията на България с външните й кредитори Първанов припомни, че само след един негов разговор с Владимир Путин Българи е получила "до копейка" целия си дълг от 35 млн. долара. "Когато Бойко Борисов и Симеон Дянков отидоха да преговарят за връщането на сирийския дълг към България обаче от 54 млн. долара бяха върнати само 17 млн. Къде по пътя са се загубили останалите пари, вероятно никога няма да узнаем", заяви Първанов.

За скандала с българските дипломати, сътрудничили на бившата Държавна сигурност, Георги Първанов увери аудиторията си, че лично се е запознал със съдържанието всяка една от 35-те папки на досиетата им. "В тях открих само един, максимум два случая на укоримо поведение. Всички останали дипломати са вършили съвестно работата си в интерес на България", каза бившият президент.

Той нарече разсекретяването на агентурните досиета на членовете на Светия Синод "безобразие" и "разправа с БПЦ", а изказването му по този повод прозвуча отново като индиректно обвинение към Борисов. "Това отваря вратата на сектите в България, каза Георги Първанов, а на мен все ми се струва, че има и тук някакъв външен натиск". Пред събралите се леви активисти във Варна , той нарече Бойко Борисов "лектор в милиционерското училище в Симеоново, който е възпитавал репресивния апарат" на комунистическия режим. "Що се отнася до Цветан Цветанов, къде е работил той?"В VII управление на същата тази ДС. Това са менторите!".
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати