23 Април 2024 г. Вторник

Външният министър: България е проспала възможността да паднат визите за САЩ

2012-02-04 14:52:17
За огромно съжаление българската страна малко е проспала възможността за падане преди няколко години на визите за пътуване в САЩ, проспала го е мнгоо безотговорно. Това заяви в предаването "Седмицата" на Дарик радио министърът на външните работи Николай Младенов. Този въпрос ще бъде сред темите, които той ще обсъди с държавния секретар на САЩ Хилари Клинтън, която пристига утре у нас. 

Младенов посочи, че при предходната администрация в САЩ е бил по-нисък критерият за процент отказани американски визи на български граждани, при падане под който можем да поискаме отпадане на визите. Второто изискване пък е било да са напълно  въведи биометричните паспорти, което не е било факт. Сега имаме паспортите, но прагът е по-виско, обясни ситуацията министърът. Той допълни, че имаме доста работа и лобиране сега да свършим. 

При посещението на Клинтън се очаква да бъде подписано споразумение, с което в България да се признава трудов стаж, придобит в САЩ.  

По повод набралия скорост скандал около подписаното и от страна на България търговско споразумение ACTA, външният министър посочи, че дебатите в парламента по него тепърва предстоят, защото за прилагането му се изисква ратификация на Народното събрание. В ратификационния акт ще бъде ясно записано откога и какво от споразумението прилагаме.

Личната позиция на Младенов по казуса е, че ако в интернет можеш да крадеш, можеш и да продаваш. Той посъветва тези, които продават да го правят по-добре.

По повод информациите от тази сутрин за убити в сирийския град Хомс над 200 души Младенов коментира, че очаква днес дори Русия да смекчи позицията си по гласуването на резюлочия на ООН, която да спре този цикъл на насилие в страната.

Българското военно участие в Афганистан постепенно ще намалява и последният български военен ще ис тръгне от там през 2014 г., съобщи още Младенов.

По повод взетото наскоро решение на ЕС да наложи петролно ембарго на Иран външният министър посочи, че това по никакъв начин няма да се отрази на България, защото страната не внася суровина от тази страна. Колебанията в цените на нефта, които ще дойдат в резултат на ембаргото след юли ще бъдат компенсирани от увеличеното производтво на други страни, успокои Младенов. 
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати