23 Април 2024 г. Вторник

Гоерги Първанов за 4-ти февруари: Управлението и властта не са самоцел!

2012-02-04 14:37:00

"Управлението и властта не са самоцел. Те не се отстояват и бранят с всички средства, а се защитават с добри идеи и кадърни управленци", заяви във Варна президентът (2002 - 2012 г.) Георги Първанов.

Дискусията е посветена на 15-годишнината, откакто като лидер на БСП Първанов и номинираният за премиер Николай Добрев върнаха мандата за съставяне на правителство след провала на кабинета на Жан Виденов.

На 4 февруари 1997 тогавашният президент Петър Стоянов свиква заседание на Консултативния съвет за национална сигурност, след което Първанов и Добрев обявяват, че БСП се отказва да състави второ правителство.

"Претенцията на господин Стоянов ми е малко смешна. Ако той тогава беше казал, че не приема предложението за състав на кабинета нищо по-лесно от това да се приберем на "Позитано" и да обявим, че президентът е нарушил Конституцията и да сменим дневния ред на конфликта, което за щастие не се случи", обясни Първанов.

По думите му е важно, че тогава е имало зрялост и мъдрост в няколко души, които са взели решаващо решение за България и за гражданския мир.

"Тук съм, за да почета 4 февруари през призмата на новите лидери и няма да говоря, нито да показвам кой какви папки е носил", подчерта Георги Първанов.

Според него днешния 4 февруари е дата, която се свързва с новата история на България, а неговото послание на този ден е свързано с лидерството.

По думите му дефицит на лидерство се наблюдава не само в национален мащаб. "Няма ги европейските и световни лидери", каза той.

Първанов риторично попита къде са нашите лидери и къде са техните антикризисни мерки. Обърна се и към присъстващите в залата с въпрос - дали ги има, а и да изброят три неща, свършени от правителството и какво са свършили от 69-те антикризисни мерки.

"Ние затъваме все повече и затягаме коланите непрекъснато", категоричен бе той.

Според него шансът на България е лидерството с акцент върху иновативната индустрия.

"Колкото и важни да са транспортните магистрали, по-важни са електроните магистрали", допълни Георги Първанов.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати