27 Април 2024 г. Събота

Борисов: Първанов никога не е бил независим президент, а сега и ще му плащаме, за да ни плюе

2012-02-03 21:12:57
Георги Първанов никога не е бил президент на всички българи, а само на някои. Той никога не е бил независим президент, винаги е действал като кандидат лидера на БСП и това не му прави чест. Неговите критики са били в никакъв случай не градивни и не надпартийни, те са били с цел.

Така премиерът Бойко Борисов отговори в предаването "Панорама" на БНТ на въпроса ще поеме ли ръкавицата, хвърлена от Георги Първанов с думите му, че е готов на лидерска битка с лидера на ГЕРБ.

Видимо ядосан, Борисов напомни, че след края на мандата си, Първанов е получил "и офиси, и кола и какво ли не и защо – за да води политическа битка".
Премиерът благодари в ефир на лекарския екип, оперирал вчера сестра му - д-р Красимира Иванова, от тумор в мозъка."Искам да изкажа благодарност на целия лекарски екип на Военномедицинския институт, които вчера оперираха сестра ми от мозъчен тумор. Операцията беше шест часа. Видях какъв сложен труд извършиха хората и дано всичко е наред", каза премиерът.
На напомнянето, че офисът на президента му се полага по закон, Борисов отговори: "А кой го е приел този закон? Държавата му го дава, ние, данъкоплатците, включително ние от ГЕРБ - плащаме на Първанов да ни плюе".

"Нима тройната коалция не е твоето чедо, нима Големият шлем не е най-голямата трудност пред правителството, нима заменките на гори и всички тия неща, които са направили... ами това, което са правили с помилванията, и сега поставят държавата отново пред изпитание....", изреди още веднъж премиерът.

Все така по адрес на Първанов и предишните управляващи, Борисов съобщи, че следващата седмица парламентът ще трябва да гласува промяна в бюджета  - "24 милиона за 2008 година трябва да им доплатим "Водното огледало". Завчера в парламента мина 50 милиона за "Дунав мост 2". В тази криза да им плащам", за пореден път се възмути той.

За пишман политиците и подписването на АСТА

Попитан знаеше ли България какво подписва с международното споразумение АСТА, премиерът Бойко Борисов отговори така: "Пишман политици се нахвърлиха върху Цветанов заради АСТА, че ще има полицейски произвол и какво ли още не, а то няма нищо общо".

Съобщи, че предишното правителство е предоставило на ЕС правото да преговаря от името на всички страни-членки.  Напомни още, че е поел пред граждански организации ангажимент, че по темите от АСТА, свързани с интернет , ще се прилага действащото българско законодателство. Попитан дали вече не е късно и защо изобщо посланикът ни в Токио е бил упълномощен да подпише споразумението, Борисов повтори: "Подписа, защото предишното българско правителство е предоставило това право на ЕС – да преговарят от името на всички нас. Това е станало през 20008 г. и ние като правителство също го подписахме. Но парламентът трябва да го ратифицира и те ще го ратифицират така, че да действат българските закони. Така че няма никакъв проблем, чакаме деня, в който депутатите от ГЕРБ ще гласуват по начина, по който ви казах".

"Шеврон" да убеди гражданите, дотогава остава мораториума за шистовия газ 

Премиерът Борисов за пореден път увери, че управляващите нямат намерение да вдигат мораториума над проучването и добиването на шистов газ. Попитан дали би отстъпил, ако държавният секретар на САЩ Хилъри Клинтън настоява за това, Борисов отговори: "Докато хората не се убедят, че това е безопасно, няма сила, която да ме накара да помоля (все пак сме парламентарна държава) депутатите на ГЕРБ да преразгледат това решение. На Хилъри Клинтън ще кажа, че "Шеврон" подцени страховете на хората".
На министър Дянков съм възложил до десетина дни да ми даде три мерки, с които да помогнем на хората, които искат да вземат кредити, тези, които вземат под 400 лева, каза още Бойко Борисов. "Три мерки, до десетина дни ще ги обявим", обеща той.
Борисов допълни, че точно това е казал и на представители на американската компания. "Поканих представителите на "Шеврон" и им казах – господа, ние сме избрани от българския народ. Ако част от българския народ има опасения, че това, което правим, е в негова вреда, ние го спираме. Убедете вие българския народ, след това ние ще говорим за икономическите условия. Заповядайте, убедете хората в парламента, в съответния регион, убедете ги, че този добив е безвреден".

За новия президентът и неговата съпруга


Премиерът увери, че за разлика от Първанов, Росен Плевнелиев ще е и вече е независим президент. Той напомни, че новият държавен глава никога не е бил партиен член, още по-малко партиен лидер, но пък е познат "и в Брюксел, и в Лондон, и къде ли не".

Борисов съобщи още, че само ден, след като кабинетът е предложил назначенията на няколко посланици, някои от тях вече са получили покана да връчат акредитивните си писма – Ради Найденов в Берлин и Константин Димитров в Лондон. "Тези неща се следят много внимателно. Те са дипломати, но има как да се покаже – ето, новият британски посланик изчака месеци, за да връчи сега акредитивните си писма на новия президент", отбеляза премиерът.

Борисов декларира, че не се интересува от семейния живот президента Плевнелиев. "Не се интересувам в своя личен живот какво правят семействата им и какви отношения имат. Аз съм длъжен и уважавам съпругите и приятелките на своите министри. Щом той си я харесва , и аз я харесвам. А междувпрочем нейният език е много хаплив, но точен", заяви премиерът по адрес на съпругата на Росен Плевнелиев - Юлиана. И допълни: "Това, което знам от президента Плевнелиев е, че за него е истинско удоволствие да се прибере вкъщи, там, където трите деца скачат по барабаните...  Те са много весело семейство."

Цветанов бил сърцат човек, а МВР- най-добрият приятел на гражданите

Министър-председателят обяви, че за пореден път е помолил вицепремиераЦветан Цветанов да спре конфликта между него и съдиите. "Той ми е обещал, че няма да продължи скандала.. Помолих и правосъдната министърка каквото трябва да се направи, за да не продължава този скандал, защото това е контрапродуктивно", поясни премиерът.

"Да, много дразни, да, него го боли – всеки ден МВР ги задържа, а ги освобождават подред. Но това се случва и в други страни. И не може министърът да казва на съдиите, че са мафиоти", каза Борисов в отговор на въпрос на чия страна стои в този конфликт.

"Честен, много сърцат човек е Цветанов, но той трябва да успокои хората, че МВР е най-добрия им приятел. Не може партията ГЕРБ – партията за европейско развитие на България, да бъде свързвана с полицейско насилие. И той ме разбра. Те опонентите ще го удрят, важното е ние да не даваме поводи", поясни премиерът.

Попитан смята ли, че най-силните качества на човек са и най-големите му слабости – неговата силна воля и цветист език, Борисов отговори: Някой път човек си изтървава думата, много хубаво е казано "език мой - враг мой". Разказа, че хиляди пъти се е извинил за думите си за пържолата и кучето, "но и сега ми се натрапва, а това е толкова вулгарно и гадно".  

"Но аз завърших училище в Банкя, не можах като Станишев да уча в Москва", заяви Борисов. Допълни, че затова и не се научил да говори като Станишев, нито като Първанов. "Но понякога е по-добре така, а не като Първанов - да говориш три часа и нищо да не кажеш", завърши той.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати