25 Април 2024 г. Четвъртък

Кабинетът се отказа от основни осигурителни промени

2010-08-03 00:05:29
Правителството се отказа от въвеждането на лихвена ваканция за длъжниците на Националния осигурителен институт (НОИ) и от идеята повишаването на пенсиите да зависи от ръста на брутния вътрешен продукт. Това съобщи управителят на НОИ Христина Митрева. Няма бъде въведено и задължението самоосигуряващите се да правят вноски върху минималния осигурителен доход (420 лв.). Така и през 2011 г. те ще могат да избират сумата, върху която да се осигуряват между минималния и максималния праг  - 420 лв. и 2000 лв.

Промените бяха включени взаконопроект за поправки в Кодекса за социално осигуряване, с които трябва да се въведе и пенсионната реформа. Целта им беше да се затегне контролът върху ползването на осигурителни права и да се спрат злоупотребите. Доскоро министърът на труда Тотю Младенов уверяваше, че новите текстове ще бъдат приети от правителството до края на юли. Още преди законопроектът обаче да бъде обсъден в Националния съвет за тристранно сътрудничество, поправките, които сега отпадат, бяха разкритикувани от синдикатите, опозицията и от бизнеса.

Лихвената ваканция предвиждаше фирмите и самоосигуряващите се, които до средата на 2011 г. изплатят натрупаните до 30 юни 2010 г. задълженията към НОИ, да бъдат освободени от лихвата върху дълговете си. Днес обаче Христина Митрева обясни, че правителството се е отказало от идеята, защото опростяването на дълговете можело да се се счита за държавна помощ, каквато Европейският съюз забранява.

В интервю за в. "24 часа" министърът на труда обясни, че сериозни възражения срещу текста е имало от Комисията за защита на конкуренцията. "Не искаме да навлизаме в тези дебри и да противопоставяме коректни платци на длъжници", заяви още Младенов, който допреди няколко седмици защитаваше идеята за опростяването на дълговете, за да може да си повиши събираемостта на осигурителни вноски.

По повод запазването на досегашния режим за самоосигуряващите се Митрева каза, че промяната е щяла да намали злоупотребите, но по идеята не било постигнато единно решение, а "правителството търси консенсус". Идеята беше в течение на годината НОИ да плаща всички обезщетения - за бременност, майчинство, болнични, трудова злополука да се изчислява върху минимума, а при подаването на данъчната си декларация в началото на следващата година хората с по-висок доход да довнасят и съответно да получават полагащия им се реален размер на обезщетенията. Пред "24 часа" Младенов потвърждава, че ще се запази досегашният ред за самонаетите.

Митрева обясни, че кабинетът се е отказал и от идеята да включи БВП като параметър във формулата за осъвременяване на пенсиите, тъй като се оказало, че това ще ограничи възможността за нарастване на доходите на възрастните в кризата, когато няма икономически растеж. "Ще остане да важи швейцарското правило", добави тя. Според него всяка година пенсиите нарастват с половината от сбора на инфлацията и ръста на средния осигурителен доход за предходната. Според предложената от Министерството на финансите бюджетна прогноза за периода 2011 - 2013 г. обаче не се предвижда увеличаване на пенсиите в следващите две години.

Същевременно въпреки многократните уверения на премиера Бойко Борисов и министъра на финансите Симеон Дянков, че данъци и осигуровки няма да се пипат, за пореден път министърът на труда обяви, че пенсионните вноски може да се увеличат още от началото на 2011 г., ако събираемостта им не се повиши до края на тази година. "Ако това не стане, аз говорих и с премиера, веднага чертаем график за вдигане на осигуровките още от догодина, което ще стане с бюджета на държавното обществено осигуряване", каза Младенов за "24 часа".

Според управителя на НОИ обаче "вдигането на осигуровките през 2011 г. не е добро решение, защото ще намали разполагаемият доход на хората в условия на криза".

На фона на непрестанните противоречиви изказвания за промени в пенсионната система намерението на управляващите за плавно увеличаване на стажа за пенсия засега поне остава стабилно. Ако промените бъдат одобрени от правителството и парламента, от 2011 г. мъжете ще се пенсионират след 38 г. работа, а жените след 35 години. През 2012 и 2013 г. възрастта ще се увеличава с по още една година и за двата пола.

При този вариант ще отпадне възможността за ранно пенсиониране с намалена пенсия, което се предвиждаше при увеличение на стажа с три години наведнъж, обясни Митрева.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Икономика


Новини
Средно с 2,79% поскъпва токът за битовите абонати докато цената на природния газ и на парното поевтиняват, обявиха от КЕВР.Поскъпването на цената на тока за следващата година за потребителит ...
Новини
Икономическите последствия е пистата, по която ще бягат и ще се състезатават всички политическ партии след кризата с коронавируса. Така проф. Антоанета Христова от Института за изследван ...
Новини
От началото на годината, когато дори не се очакваше да има такава тежка картина в света, започнаха да падат цените на типичните борсови стоки. Това обяви изпълнителният директор на Софийската ст ...
Новини
Сдружението за модерна търговия, в което са най-големите търговски вериги, настоява президентът Румен Радев на наложи вето върху тавана на цените на стоките и услугите. Те разпространиха днес отворе ...
Новини
Да се прекратят промоциите в търговските обекти, защото водят до струпване на много хора. За това настоя Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите в България в сутре ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати