18 Април 2024 г. Четвъртък

ВАС сезира Конституционния съд за указа на Марин

2012-02-02 17:37:51

Върховният административен съд  възнамерява да сезира Конституционния съд (КС) заради липсата на отделен указ, който да упълномощава Ангел Марин да помилва и да дава българско гражданство по време на втория му мандат.

Това каза председателят на ВАС Георги Колев преди началото на ВСС.

"Чакаме да получим официален отговор от президентството за липсата на такъв указ, за да се обърнем до КС", уточни той.

Вчера ВАС изиска от настоящия държавен глава указа на доскорошния президент Георги Първанов, с който делегира правомощия на вицепрезидента си Ангел Марин.

От документа трябва да стане ясно дали вицепрезидентът е имал право да дава и възстановява българско гражданство, както и да освобождава и лишава от него по време на втория мандат на двамата. Ако указът не бъде открит, от президентството трябва изрично да посочат това писмено.

Съдии от ВАС коментираха пред БТА, че няма срок в закона, според който президентството трябва да отговори дали има указ, или не. В такива случаи отговорът се очаква във възможно най-кратки срокове.

Ако от "Дондуков" 2 отговорят, че не е подписван указ, то съдебният състав сам решава дали да изпрати делото в КС. В този случай делото във ВАС ще бъде спряно, а след това КС ще се произнесе по допустимостта.

В случай че конституционните съдии решат, че КС трябва да разгледа делото, те трябва да тълкуват Конституцията в насока нужно ли е било подписването на втори указ.

 

Искането на ВАС за наличието на указ бе отправено във връзка с отнемането от Марин на българското гражданство на Константин Николоаевич Циганов, който се смята за кръстник на руска престъпна групировка от близкото минало.

Съдът бе сезиран от адвоката на Циганов - Пламен Макавеев, след като клиентът му бе експулсиран от страната през 2011 г. заради отнетото му българско гражданство през 2010 г.

Скандалът избухна преди дни, след като стана ясно, че Марин е помилвал 533 осъдени престъпници, без да има издаден нарочен указ от предишния президент Георги Първанов за делегиране на правомощията му.

Настоящият вицепрезидент Маргарита Попова вече обяви, че през втория си мандат Първанов не е издавал такъв указ.

Юристите от екипа на Марин са на мнение, че щом е имало такъв документ в първия мандат, то преиздаването му не е било необходимо, защото вицепрезидентът е действал в условията на "продължаващ мандат".

Плевнелиев уточни, че юристите са разделени на два лагера по въпроса с указа. Той обаче изясни, че преобладаващата част смятат, че преиздаване не е било необходимо. 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати