27 Април 2024 г. Събота

Иван Костов поиска отмяна на забраната за проучване на шистов газ

2012-02-02 15:57:02

Лидерът на ДСБ Иван Костов и колегите му Михаил Михайлов и Иван Иванов поискаха отмяна на забраната за проучването за шистов газ в България.

Костов цитира становище на Геологическия институт на БАН, в което се казва, че институтът подкрепя проучванията за наличието на шистов газ у нас.

Искането на тримата тъмносини идва две седмици, след като парламентът наложи безсрочна забрана върху проучването и добива на шистов газ по метода "хидравлично разбиване" или сходни техники.

 

Мораториумът дойде след шумни скандали и няколкомесечни протести в страната.

 

"За" него гласуваха 166 народни представители , 6  "против" (сини депутати – бел. ред.) и трима "въздържали се".

Днес Иван Костов аргументира искането с това, че на територията на България са правени над 200 сондажа за газ по тази технология - "хидравлично разбиване". 

"Без никакви замърсявания за околната среда, с дълбочина на сондажите по-голяма от 2500 метра", разясни той.

Според него предварителното насаждане на страх у населението е неоснователно.

"Имаме два варианта - единият е да се поддадем на страхове, другият е на научните методи. Аз вярвам на учените. И призовавам вие да вярвате на учените, иначе се занимавате с шаманство", обърна се към журналистите Костов.

Колегата му Михаил Михайлов обясни, че внасят в парламента проекторешение за отмяна на забраната върху технологията "хидравлично разбиване" и метода на проучване на шистов газ на територията на България.

Според тях страната ни трябва да работи за енергийната си независимост и да проучи има ли залежи от шистов газ у нас.

Веднага след тъмносините взеха думата депутати от "Коалиция за България".

Петър Курумбашев и Георги Божинов обясниха, че сините вадят думите на академик Никола Съботинов, директора на БАН, от контекста.

"Изявлението на господата тук беше еклектика, изказване, което свързва различни неща", обясни Божинов.

Колегата му Петър Курумбашев обясни, че учените от БАН не потвърждават, че този метод може да бъде прилаган.

"Това, което те обясняват с писмото си, е, че не могат да се произнесат по този метод ("хидравлично разбиване") за проучване", допълни Курумбашев.

"Да, имало е сондажи, сондажи ще има и оттук нататък на територията на България. Само че ние говорим за този метод, който не бива да бъде прилаган и това забрани Народното събрание", заключи левият депутат.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати