25 Април 2024 г. Четвъртък

Само "забележка" за Владимира Янева, забавила 40 дела

2012-02-02 15:46:56

Висшият съдебен съвет наказа със "забележка" председателя на Софийския градски съд Владимира Янева за просрочени повече от 40 дела. Общо 17 от членовете на съвета гласуваха "за", а двама се въздържаха.

Назначението на Владимира Янева като шеф на градския съд беше белязано от скандал и изборът й беше оспорван.

Янева бе избрана от ВСС с тайно гласуване, а според тогава действащия Закон за съдебната власт то е трябвало да бъде явно.

Първоначално тричленен състав на  Върховния административен съд отмени избора й, но малко след това с решение Конституционният съд отмени тези текстове от закона. В крайна сметка на 12 януари т.г. петчленен състав на ВАС окончателно реши, че Янева остава на поста.

В края на миналата година назначението на Янева като председател на СГС предизвика и остра реакция в съдебната система, след като стана ясно, че вътрешният министър Цветан Цветанов се познава с нея лично, както и със семейството й.

Веднага след тези разкрития двама от членовете на Висшия съдебен съвет подадоха оставки в знак на протест.

Владимира Янева бе обвинена още, че умишлено е бавила делото срещу шефовете на “Софийски имоти“. Тя е била пълномощник на фирмата на баща си при закупуване на имоти от скандалното дружество, въпреки че тогава е била младши съдия и е нямала право да участва в сделката.

Янева обаче бе оневинена от комисията за конфликт на интереси, а прокуратурата реши да не се занимава с казуса.

Тя не е единствената наказана заради забавени дела. През януари ВСС санкционира председателя на Съюза на съдиите Мирослава Тодорова, която е съдия в СГС, но нейното наказание беше доста по-тежко - 15% намаление на заплатата за срок от 2 години, заради това, че е забавила 57 дела.

Наскоро Тодорова влезе в явен конфликт с вътрешния министър Цветан Цветанов, след като той изрази съмнения, че съдийката обслужва интересите на организираната престъпност.

Като причина за подозренията си МВР шефът посочи забавянето на делото за наркотрафик срещу сочения за емблематичен подземен бос Васил Маникатов.

Председателят на Съюза на съдиите от своя страна обвини Цветанов, че уронва престижа на правосъдието и заплаши да заведе дело срещи него.

В края на миналата година пък ВСС наказа съдията от СГС Владимир Астарджиев с намаляване на заплатата с 10% за шест месеца. През декември 2011 г. колегата на Астарджиев - Иван Коев, отнесе само "забележка" за забавени 32 дела.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати