26 Април 2024 г. Петък

ГЕРБ предлагат подписването на АСТА да е с резерви

2012-02-02 15:30:39

ГЕРБ ще настояват Народното събрание да ратифицира с резерви международното търговско споразумение за борба с фалшификациите АСТА.

Управляващите предлагат в частта за интернет доставките да бъде записано, че има резерви и ще се прилага действащото в момента българско законодателство.

След като тихомълком страната ни подписа в края на миналата седмица документа, това доведе до остри реакции на опозицията и на обществото.

Днес обаче на среща при премиера Борисов представители на IT-сектора, доставчици на интернет услуги и депутати от ГЕРБ постигнаха споразумение около документ преди неговата ратификация в парламента.

"Законодателството в частта за интернет доставките категорично няма да се променя и това ще бъде отстоявано от ПГ на ГЕРБ при ратифициране на търговското споразумение. Когато ратифицираме конкретните текстове, засягащи интернет, ще запишем, че има резерви и българското законодателство няма да се променя", заяви зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ Валентин Николов, който също участвал в разговорите.

 

АСТА се изготвя повече от три години по инициатива на развлекателната индустрия. Споразумението предлага засилено международно сътрудничество, с което да се създадат законови стандарти за опазване правата на интелектуалната собственост. С две думи - ограничаване действията на интернет пиратството. Според редица експерти обаче споразумението се превръща в изключителен инструмент за контрол и тотален надзор върху интернет.

Сериозно притеснение идва и от задължението доставчиците на интернет да докладват каква информация се обменя в мрежата, независимо дали се отнася за музика, филми, книги или други данни, които са обект на авторски права.

"За жалост, всички политически сили се опитват на гърба на управляващите всеки един случай да го употребяват политически и да нападат, както и във връзка с АСТА – веднага се опитаха да нападнат МВР, че едва ли не Цветанов щял да влиза във всеки един дом и т.н. Вече се злоупотребява с трибуната на Народното събрание",  възмути се Валентин Николов.

Една от основните критики срещу споразумението беше, че то е подписано, без да е минало широко обществено обсъждане.

Вчера икономическият министър Трайчо Трайков пък обясни, че положеният подпис не е окончателен, а под условие.

По думите му подписът на страната ни под АСТА е със "симпатично" мастило и ако не го повторим до март 2013 година, то той изчезва.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати