Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Събота
Март 23
Начало arrow Политика arrow ГЕРБ предлагат подписването на АСТА да е с резерви

ГЕРБ предлагат подписването на АСТА да е с резерви

  Print E-mail
2012-02-02 15:30:39
източник: dnes.bg

ГЕРБ ще настояват Народното събрание да ратифицира с резерви международното търговско споразумение за борба с фалшификациите АСТА.

Управляващите предлагат в частта за интернет доставките да бъде записано, че има резерви и ще се прилага действащото в момента българско законодателство.

След като тихомълком страната ни подписа в края на миналата седмица документа, това доведе до остри реакции на опозицията и на обществото.

Днес обаче на среща при премиера Борисов представители на IT-сектора, доставчици на интернет услуги и депутати от ГЕРБ постигнаха споразумение около документ преди неговата ратификация в парламента.

"Законодателството в частта за интернет доставките категорично няма да се променя и това ще бъде отстоявано от ПГ на ГЕРБ при ратифициране на търговското споразумение. Когато ратифицираме конкретните текстове, засягащи интернет, ще запишем, че има резерви и българското законодателство няма да се променя", заяви зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ Валентин Николов, който също участвал в разговорите.

 

АСТА се изготвя повече от три години по инициатива на развлекателната индустрия. Споразумението предлага засилено международно сътрудничество, с което да се създадат законови стандарти за опазване правата на интелектуалната собственост. С две думи - ограничаване действията на интернет пиратството. Според редица експерти обаче споразумението се превръща в изключителен инструмент за контрол и тотален надзор върху интернет.

Сериозно притеснение идва и от задължението доставчиците на интернет да докладват каква информация се обменя в мрежата, независимо дали се отнася за музика, филми, книги или други данни, които са обект на авторски права.

"За жалост, всички политически сили се опитват на гърба на управляващите всеки един случай да го употребяват политически и да нападат, както и във връзка с АСТА – веднага се опитаха да нападнат МВР, че едва ли не Цветанов щял да влиза във всеки един дом и т.н. Вече се злоупотребява с трибуната на Народното събрание",  възмути се Валентин Николов.

Една от основните критики срещу споразумението беше, че то е подписано, без да е минало широко обществено обсъждане.

Вчера икономическият министър Трайчо Трайков пък обясни, че положеният подпис не е окончателен, а под условие.

По думите му подписът на страната ни под АСТА е със "симпатично" мастило и ако не го повторим до март 2013 година, то той изчезва.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Политика
  Новини "Има достатъчно основания да се смята, че има акт на корупция." Това заяви пред Нова телевизия Александър Симов от БСП.Той подчерта, че няма как записът да бъде манипулиран ...
  Новини ГЕРБ са в паника, така че твърдят неистини и глупости. Те са уплашени и усещат, че концертът свършва и си отиват. Това заяви пред bTV заместник-председателят на ПГ на БСП Христо Проданов по ...
  Новини "На мен лампи ми светят винаги, режисьор съм и се занимавам с всичко. Интересува ме мръсотията и ми се налага да се занимавам с нея като човек". Това заяви пред bTV министърът на културата ...
  Новини Конкурсът по избор на изтребители беше опорочен. Това заяви президентът Румен Радев след тържествения водосвет за Богоявление пред Паметника на незнайния воин."Настоявах да се спази процедурата ...
  Новини Европредседателството, както и добрата икономическа конюнктура по света са създали предпоставки за една добра политическа година, но въпреки това есенният политически сезон у нас беше маркиран ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как преценявате Кабинетът Борисов 3?