Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Неделя
Дек 16
Начало arrow Политика arrow ГЕРБ предлагат подписването на АСТА да е с резерви

ГЕРБ предлагат подписването на АСТА да е с резерви

  Print E-mail
2012-02-02 15:30:39
източник: dnes.bg

ГЕРБ ще настояват Народното събрание да ратифицира с резерви международното търговско споразумение за борба с фалшификациите АСТА.

Управляващите предлагат в частта за интернет доставките да бъде записано, че има резерви и ще се прилага действащото в момента българско законодателство.

След като тихомълком страната ни подписа в края на миналата седмица документа, това доведе до остри реакции на опозицията и на обществото.

Днес обаче на среща при премиера Борисов представители на IT-сектора, доставчици на интернет услуги и депутати от ГЕРБ постигнаха споразумение около документ преди неговата ратификация в парламента.

"Законодателството в частта за интернет доставките категорично няма да се променя и това ще бъде отстоявано от ПГ на ГЕРБ при ратифициране на търговското споразумение. Когато ратифицираме конкретните текстове, засягащи интернет, ще запишем, че има резерви и българското законодателство няма да се променя", заяви зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ Валентин Николов, който също участвал в разговорите.

 

АСТА се изготвя повече от три години по инициатива на развлекателната индустрия. Споразумението предлага засилено международно сътрудничество, с което да се създадат законови стандарти за опазване правата на интелектуалната собственост. С две думи - ограничаване действията на интернет пиратството. Според редица експерти обаче споразумението се превръща в изключителен инструмент за контрол и тотален надзор върху интернет.

Сериозно притеснение идва и от задължението доставчиците на интернет да докладват каква информация се обменя в мрежата, независимо дали се отнася за музика, филми, книги или други данни, които са обект на авторски права.

"За жалост, всички политически сили се опитват на гърба на управляващите всеки един случай да го употребяват политически и да нападат, както и във връзка с АСТА – веднага се опитаха да нападнат МВР, че едва ли не Цветанов щял да влиза във всеки един дом и т.н. Вече се злоупотребява с трибуната на Народното събрание",  възмути се Валентин Николов.

Една от основните критики срещу споразумението беше, че то е подписано, без да е минало широко обществено обсъждане.

Вчера икономическият министър Трайчо Трайков пък обясни, че положеният подпис не е окончателен, а под условие.

По думите му подписът на страната ни под АСТА е със "симпатично" мастило и ако не го повторим до март 2013 година, то той изчезва.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Политика
  Новини БСП иска проверка на пътищата в страната, които са строени или ремонтирани в рамките на последните 5 години, а не на тези, които са изградени преди 40 години.Това заяви пред bTV социалистът Георги ...
  Новини Нямаме интерес от милитаризация на Черно море, което пряко ще рефлектира върху България. Това заяви президентът Румен Радев в отговор на журналистически въпрос за позицията на страната ни при ...
  Новини "Спазваме всички европейски правила при реализацията на концепцията за газоразпределителен център "Балкан". Всички условия досега са необвързващи, сега обаче се отива ...
  Новини Господинът с жълтите гащи говори глупости. Така вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов коментира нападките на лидера на "Воля" Веселин Марешки по свои адрес в ефира на ...
  Новини Бой при патриотите. Това се приказва в кулоарите на Народното събрание.Валентин Касабов от НФСБ ударил лидера на Атака Волен Сидеров според слуховете.Репортер на "Алфа ТВ"Защо ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как преценявате Кабинетът Борисов 3?