26 Април 2024 г. Петък

САЩ са близо до споразумение за ракетния щит с България и Турция

2010-08-02 23:41:19
Според публикация във в. „Вашингтон поуст“ американското командване е близо до споразумение за разполагане на наземна радарна станция в Турция или България. Все още официално не е потвърдено къде точно ще бъде разположен противоракетният щит в Южна Европа, но въпреки това България и Румъния са дали принципно съгласие да приемат системата.

Вашингтон поуст съобщава, че САЩ имат готовност зда задействат противоракетния щит на Южна Европа, за да предотвратят евентуално изстрелване на ракети от страна на Иран.

След като ООН наложи поредните санкции на Иран, напрежението между САЩ, Израел и европейските съюзници от една страна и Техеран от друга достигна много висок предел.

Израел и Иран открито си отправят заплахи, че ще се сравнят със земята, а според побликации САЩ са готови с разработката на план за нахлуване в Иран.

„Вашингтон поуст“ пише, че ако бъде постигната договорка за щита, през 2011 г. ще бъде разположен мощен радар, който е първата фаза в изграждането на щита.

Проектът предизвика гнева на Москва, която го обяви за заплаха за сигурността пред прага си, независимо от твърденията на Вашингтон, че целта е да се парира заплахата от евентуален обстрел с ракети с голям обсег от страна на Иран, припомня "Франс прес".

В началото на годината премиерът Борисов заяви,че България има готовност да приеме ракетния щит на НАТО след обсъждане в самата страна. В последствие на няколко пъти външният министър Николай Младенов заяви подкрепата си България да бъде включена в радарния щит.

Първоначално идеята за разполагането му касаеше Полша и Чехия. След смяната на администрацията във Вашингтон обаче бе взето решение щитът да се построи в югоизточна Европа.

До този момент българското правителство не е дало конкретен отговор ще се строи ли ракетен щит на територията на България и къде.

източник: bnews.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати