25 Април 2024 г. Четвъртък

Европейската комисия прави банковата сметка задължителна

2012-02-02 06:22:32
Европейската комисия ще обяви през юли дали ще поиска всеки европейски гражданин да има банкова сметка. Достъпът до банкови услуги е право на всеки европеец, а в днешно време това е невъзможно без банкова сметка, заяви германският евродепутат Евелин Гебхард, която е докладчик на Европейския парламент по време на дискусия в Брюксел. 

Според депутатите в Европа има дискриминация чрез финансовите услуги, тъй като в много страни става все по-трудно да се плащат сметки, да се вземат застраховки и кредити, както и да се пазарува по интернет, без банкова сметка.

Най-засегнати от това са студентите, сезонните работници и имигрантите, които често не могат да наемат дори квартира без банкова сметка.

30 милиона европейци нямат банкови сметки, като най-много те са в Румъния и в България, където по данни на Европейската комисия близо половината от населението над 18 г. не се ползва от такива услуги. В същото време в страни като Германия и Белгия 99% от хората имат банкови сметки, а във Франция те са 97%. 

"Електронните плащания постепенно изместват кешовите и достъпът до банкови услуги вече не е въпрос на удобство, а е необходимост", заяви в Европарламента шефът на генералната дирекция, отговаряща за пазарите на Европейската комисия, Джонатан Фоул. Той добави, че Еврокомисията е решена да действа, но в момента преценява дали законодателното решение е по-удачно от саморегулацията.

Европейската комисия смята, че в страните, в които има големи групи от населението, отрязани от банкови услуги, това се дължи на липсата на интерес от страна на търговските банки, на лошо развита банкова инфраструктура или на слаби познания по банковите въпроси у гражданите.

Проучване на Еврокомисията, чиито резултати ще бъдат обявени в края на месеца, показва, че потребителските организации и синдикатите смятат, че властите трябва да задължат банките да предоставят банкови услуги на всеки, докато финансовите институции предпочитат да остане саморегулацията. 

Потребителите настояват в ЕС да бъде въведена основна банкова сметка, която да позволява правенето на преводи, внасяне и теглене на суми, нареждане на плащания и да включва дебитна карта. По-малка подкрепа има за идеята основната сметка да позволява и овърдрафт. Банките настояват, ако такава услуга стане задължителна, сметката да може да се ползва само в страната на издаване, условията за използване да са еднакви в цяла Европа и овърдрафтът да бъде забранен.

В момента в ЕС някои държави имат закони, които задължават банките да предлагат сметки на всеки, както е във Франция и Белгия, и други като Германия, в които въпросът е оставен на саморегулация от банковия сектор. 

Според проучвания, извършени в ЕС, повечето хора, които нямат банкови сметки не желаят да ползват такива услуги, тъй като ги смятат за прекалено скъпи, нямат доверие в банките, нямат спестявания или постоянни доходи или предпочитат разплащания кеш. 

Между 6 и 7 милиона обаче са получили отказ за откриване на сметки, защото са с нередовни доходи. В държавите, където за това се води статистика, най-честите причини за отказ са подозрения, че банковата сметка се използва за незаконни транзакции, измами и пране на пари, в случаи, когато клиентът е заплашил служител на банката или други клиенти, когато е поддал невярна информация или когато банката не е сигурна, че ще си получи дължимите такси за обслужване.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати