24 Април 2024 г. Сряда

Стоянка Мутафова навършва 90 години днес

2012-02-02 05:40:31

Стоянка Мутафова ще играе на сцената и ще я видим на екрана навръх 90-ия й рожден ден днес.

Почитателите на невероятната актриса могат да я гледат на живо в Сатиричния театър "Алеко Константинов" – в комедията "Госпожа Стихийно бедствие", а в кино "Одеон" ще бъде излъчен филмът "Езоп" /1970/, в който тя участва. 

В навечерието на 90-годишнината си първата дама на Сатирата започна репетиции във френската комедия "Столетие мое" от Мишел Лоранс. Нейната героиня - Малу, празнува стотния си рожден ден и по този повод цялото й семейство се събира около нея.

По случай 90-годишнината на актрисата БНТ1 и БНТ2 ще излъчат тази вечер в две части продукцията "120 минути голям смях със Стоянка Мутафова".

Националната телевизия ще представи на зрителите един откровен разказ от първо лице за живота на актрисата, проследен през кадри от Златния фонд на БНТ - от телевизионни и театрални спектакли до филми с нейно участие още от 1967 година.

Телевизионният портрет представя една съвременна изповед на актрисата, в която тя споделя важни събития от живота си, коментира любимите си роли в киното, театъра и телевизията, работата с колегите си у нас и в чужбина. Зрителите ще научат интересни и забавни подробности от живота на една от основателките на Сатиричния театър и нейните размисли по повод на неговата 50-годишнина.

"Г-жа Стихийно бедствие" споделя пред камерата на БНТ и подробности за първите си години на сцената на театъра в Прага, за приятелството си с Невена Коканова и за това кои са истинските й приятели в живота.

Стоянка Мутафова е родена на 2 февруари 1922 г. в София. Завършва класическа филология в Софийския университет „Климент Охридски“ и Държавна театрална школа в София. От 1946 г. до 1949 г. работи в театър в Прага, а от 1949 до 1956 г. в Народния театър “Ив. Вазов” . Тя е един от основателите на Държавния сатиричен театър “Ал. Константинов”. Участвала е в много български филми, сред които "Специалист по всичко", "Бялата стая", "Кит", "Езоп", "Топло".

Стоянка Мутафова има 3 брака. През 1946 г. се омъжва за първия си съпруг, чешкия режисьор Роберт Роснер, когато е на 23 години, а той - на 51. След брака отиват да живеят във Виена, а после заради неговата работа се преместват в Прага. Там Стоянка Мутафова завършва второ висше образование към театралния отдел на Пражката консерватория. Вторият ѝ съпруг е Леонид Грубешлиев, по професия журналист и преводач. От него е единствената дъщеря на актрисата - Мария. Третият съпруг на Мутафова е Нейчо Попов, актьор. За него тя казва, че е любовта на живота ѝ.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Култура


Новини
Световната здравна организация излезе с препоръки за психичното здраве на населението. Акцентът е върху психическата стабилност на лекарите, които се борят за живота на заразените и със седмиц ...
Новини
Класическият роман на Шюсаку Ендо "Мълчание" претворен на големия екран под режисурата на недостижимия Мартин Скорсезе излиза у нас на 4 януари.Книгата е в превод на Маргарита Укегава. &quo ...
Новини
"Тиха нощ, свята нощ" е една от най-популярните коледни песни, преведена на над 330 езика и позната в почти всички страни по света. Дълго време тя е смятана за тиролска народна мелодия, но ...
Новини
Шестнайсет града се включват в редовната инициатива "Нощ на театрите", в която десетки сцени ще пуснат зрителите зад кулисите и ще играят представления до късно, с намаления или безплатн ...
Новини
В Плиска, в Двора на Кирилицата днес отбелязаха 1 100-годишнината от успението на Св. Климент Охридски, съобщиха от областната администрация Търговище.На 27 юли честваме деня на Светите Седмочисленици ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати