20 Април 2024 г. Събота

Ще платим с 20% повече за парно през януари

2012-02-02 05:36:55
Средно с 20% повече ще трябва да платим през януари за парно спрямо декември заради по-ниските температури. Това показва проверка на “Труд” сред топлофикациите в страната.

Спрямо януари миналата година увеличението ще е още по-голямо, защото парното оттогава поскъпна средно с 12 на сто за страната. Според Асоциацията на топлофикационните дружества се очаква и допълнително поскъпване от април заради повишение на цената на природния газ. От януари горивото, което е до 80% от разхода на топлофикациите, поскъпна с 4,34%. Очаква се “Булгаргаз” да поиска още една корекция на цената от 1 април.

Най-много абонати има столичното парно, където се очаква сметките да бъдат доста по-сериозни от тези през декември. По данни на софийската топлофикация през януари е достигнат рекорд по производство на топлинна енергия - през целия месец са работили 1700 мегавата.

През декември 2011 г. почти 64% от абонатите в София са получили сметки до 150 лв. Около половината от тях са платили до 100 лева. Средномесечната температура в София през последния месец на миналата година е била 1,2 градуса, докато през януари е минус 2,2 градуса. Това предполага поне 20 на сто по-високи сметки.

"Тръгват на лов за крадци на парно", известява "24 часа". Ако блокът поиска, "Топлофикация-София" ще пусне термокамера, която да заснеме кой потребява, като камерата ще отчете горещите отоплителни тела, съпоставяйки ги с легалните потребители. Предложението към домоуправителите за това начинание отправи ръководителят на столичното дружество Стоян Цветанов. Той бе категоричен, че има кражби и сметка от 200-300 лв. за топлия декември не е резонна.

"Арктически студ затвори 1062 училища", съобщава "Монитор". В Севлиево измериха минус 31,4 градуса. Морето вдига пара, корабите са обледенени. Дървена и грипна ваканция, невъзможно придвижване и студ, са причина за затварянето на училищата. Непредвидени ремонти на отоплителната инсталация и липса на гориво също предизвикват прекъсването на учебния процес на някои места. 

Лекарска камара ще контролира опасните доктори, известява на първа страница "Труд". Тя ще обучава медиците, но и ще отнема правата на тези, които петнят професията и убиват пациенти. Идеята е на проф. Генчо Начев, директор на столичната университетска болница "Св. Екатерина". Той вече я е обсъждал с депутати от ГЕРБ и с ръководството на Българския лекарски съюз (БЛС). Всички те са дали зелена светлина на проекта. "Основна задача на бъдещата структура ще е да следи дали лекарите са в час. Ако един хирург има едва 15 операции за 3 години, той става за опасен за пациента. Такъв специалист няма да получи сертификат и вече няма да може да върти скалпела. Камарата ще осигурява специалисти при експертизи на заплетени случаи", подчерта проф. Начев.

"България е лидер по лоша профилактика на сърцето", пише "Дума". Напоследък българинът не е първи по сърдечносъдова смъртност в света и в Европа, каза вчера д-р Кирил Карамфилов, кардиолог от специализираната болница за активно лечение на сърдечносъдови заболявания "Св. Екатерина". Но той е сред водещите вследствие на лош начин на живот, на хранене, ниска здравна култура. "Лекарят е последният човек, който се консултира с хората, когато имат проблеми. Те предпочитат да си говорят с аптекари, с близки, познати и с всякакви други хора, но не и да стигат до нас. Така че определено сме над средното ниво по остри коронарни синдроми за Европа, но не сме и на първите две места", уточни д-р Карамфилов.

В интервю за "Монитор"Плевнелиев има 100 дни, преди да го оценяваме. Заплатите на депутатите са разписани в нашия правилник, ограничаваме се в унисон с икономическата обстановка, в която всички живеем. Няма да има увеличение на възнагражденията на народните представители, промени ще се случат, само ако има ръст на заплатите в публичния сектор. Най-важният закон, който ще бъде приет през тази сесия, е законът за конфискация на незаконно придобито имущество. В личен план плащам не малка цена за поста си", каза Цачева.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати