28 Март 2024 г. Четвъртък

Представителят ни в ЕС Бойко Коцев е новият посланик в Москва

2012-02-01 17:02:15
На днешното си заседание правителството реши да предложи на президента Росен Плевнелиев нови пет кандидатури за посланици на България в Москва, Мадрид, Исламабад, Дамаск и Мароко, съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи.

Дипломатът Бойко Коцев е предложен да оглави българското посолство в Москва, а други трима дипломати от кариерата са определени да ръководят мисиите на България в Исламабад, Дамаск и Мадрид.

Досега Коцев беше постоянен представител на България в Европейския съюз, но миналата седмица правителството предложи постът да бъде зает от сегашния заместник външен министър Димитър Цанчев.

Коцев ще смени в Москва Пламен Грозданов, чиято съпричастност към Държавна сигурност бе обявена от Комисията за досиетата.

"Бойко Коцев работи от дълги години в Министерството на външните работи като посланик на страната ни в ЕС, добре познава дебата между Европа и Русия, добре познава обширния дневен ред, който имаме като Европейски съюз с Русия, ръководил е голяма дипломатическа мисия – нашата в Брюксел, и съм сигурен, че може да се справи успешно със задълженията си в Москва", заяви външният министър Николай Младенов.

Преди посланическия си пост в Брюксел Бойко Коцев беше зам.-министър на вътрешните работи в кабинета на Симеон Сакскобургготски - по времето, когато сегашният премиер Бойко Борисов беше главен секретар на министерството. Коцев запази зам.-министерския си пост и в правителството на Станишев.

По-рано в дирекция "Европейска интеграция" към външно министерство отговаряше за преговорите по глава "Правосъдие и вътрешни работи".

През 2007 г. той е назначен за ръководител на постоянното представителство на България в ЕС в Брюксел. Впоследствие става като официален представител на България в Брюксел.

Бойко Коцев е син на ген. Васил Коцев – най-дългогодишният шеф на Първо главно управление на Държавна сигурност.

Комисията по досиетата на три пъти е проверявала и е огласила чисто минало на самия Бойко Коцев - през 2001 г. като шеф на дирекция във външно министерство, 2008 г. и 2010 г.

Външният министър подчерта и професионализма на дипломатите, предложени за посланици в Сирия - страна в критична ситуация, в Пакистан - ключова държава за сигурността на Азия и отвъд нея, и в Испания, където има голяма българска диаспора и важни партньорски отношения в ЕС и НАТО.

В Дамаск и Исламабад за посланическия пост бяха предложени временно ръководещите мисиите там - Димитър Михайлов и Румен Пирончев.

В Мадрид пък отива досегашният генерален консул на Валенсия Костадин Коджабашев.

Боряна Симеонова, директор на дирекция "Правителствен протокол" в Министерския съвет, пък е предложена за посланик в Кралство Мароко.

Освен дългогодишния опит на г-жа Симеонова в най-високите нива на администрацията, назначаването й е в унисон с ангажимента да има повече жени сред българските посланици, отбеляза Младенов.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати