24 Април 2024 г. Сряда

ВАС изисква от президентството информация за пълномощията на Ангел Марин

2012-02-01 16:56:49
Върховният административен съд изисква от президентската администрация информация за това има ли указ от втория мандат на Георги Първанов за упълномощаване на вицепрезидента Ангел Марин да помилва, да дава и отнема българско гражданство. Съдът иска, ако няма издаден такъв указ през този период, това да бъде заявено изрично писмено.

Това е решил тричленен състав на ВАС в определение от днес по дело, заведено от Константин Циганов, сочен за кръстник на една от най-сериозните руски престъпни групировки в близкото минало - "Уралмаш".

През април миналата година България успя да експулсира Циганов, след като той престоя повече от година в дома за нелегални чужденци в Бусманци. Заповедите за експулсиране на Циганов и съдружника му Андрей Панпурин са от 18 март 2010 г. Основанието на тогавашния председател на Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) Цветлин Йовчев е "сериозна заплаха за националната сигурност". През март миналата година е отнето и гражданството на Циганов заради неверни данни, обосноваващи натурализацията му.

Руснакът, чрез своя адвокат Пламен Макавеев,обжалва отнемането на гражданството си.Жалбата се обосновава с факта, станал популярен в последната седмица - че президентът Първанов не е издал в началото на втория си мандат указ, с който възлага на Марин на изпълнява дейностите по помилване, даване и отнемане на гражданство. Още през 2010 г., когато се разбра за липсата на такова упълномощаване, от президентската институция да заявиха, че след като Марин е бил упълномощен през първия мандат, няма нужда от повторно възлагане на такива функции. Адвокатът на Циганов обаче оспорва това и претендира, чевицепрезидентът е нямал правомощията да отнема гражданството на Константин Циганов.

След като публикации в пресата в последната седмица повдигнаха отново въпроса за липсата на такъв указ на Първанов, юристите пак започнаха да обсъждат въпроса и да се чудят дали няма да "паднат" много от указите на Марин. Новият държавен глава Росен Плевнелиев коментира лаконично, че делото в "компетентния съд" ще реши този казус, без да уточни кой точно го е завел и на какво основание, казвайки само, че става въпрос за частно лице.

От ВАС казаха пред "Дневник", че единственото дело при тях, което се обосновава на липсата на указ за упълномощаване на Марин, е това на Циганов и неговия адвокат Пламен Макавеев. Така на практика от изхода на това дело действително ще стане ясно дали и други актове на вицепрезидента могат да бъдат обжалвани на същото основание.

В днешното определение по делото ВАС посочва, че трябва да се изясни има ли указ от втория мандат на Първанов и ако не е бил издаден такъв указ, продължава ли се ex lege действието на Указ № 53/23.01.2002 г. и през втория мандат на този Президент и Вицепрезидент. Затова съдиите искат от президентската институция информация има ли упълномощаване на Марин или не. След получаването на отговор от Президента на Република България делото да се докладва незабавно за решаване, определя днес съдът.

Днес обаче юристи оспориха макар и неофициално допустимостта на такова дело във ВАС. Те посочиха, че единственият съд, компетентен да разглежда актове на президента, всъщност е Конституционния съд, а укази на президента не могат да се обжалват по реда на административно-процесуалния кодекс пред ВАС.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати